Orhan Pamuk u decembru u Crnoj Gori

Autor:

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, boraviće u Crnoj Gori od 14. do 17. decembra u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga.

0
A- A A+

  Pamuk će u Crnoj Gori boraviti kao gost svog izdavača – izdavačke kuće Nova knjiga i  Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Iz Nove knjige je saopšteno da je ta izdavačka kuća do sada objavila Pamukova djela Crvenokosa, Muzej nevinosti, Zovem se crveno, Dževdet Beg i sinovi, Bijela Tvrđava, Istanbul, Čudne misli u mojoj glavi.

Nova knjiga će, kako je saopšteno, do 14. decembra objaviti još dvije knjige čuvenog pisca.

Navodi se da će Pamuk posjetiti i više gradova u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa kulturno-istorijskim znamenitostima države.

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori Pamuk će posjetiti prostorije izdavačke kuće Nova knjiga i nekoliko Gradskih knjižara, srešće se i sa organizatorima Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji se održava početkom maja svake godine.

"Za vrijeme boravka u više navrata će se sresti sa svojim čitaocima, posebno će imati susrete sa crnogorskim autorima izdavačke kuće Nova knjiga i nekim od istaknutih zvaničnika i poslenika u kulturi", kaže se u saopštenju.

Pamuk je rođen u Istanbulu 1952. godine. Njegove knjige prevedene su na 63 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2006. godine i postao druga najmlađa osoba u istoriji kojoj je ta nagrada dodijeljena.

Dobitnik je Nagrade za mir 2005. godine, koja se smatra najprestižnijom nagradom u Njemačkoj na polju kulture.

Pamuk je čitav život (izuzev tri godine u Njujorku) proveo na istim ulicama Istanbula, u istoj gradskoj četvrti i sada živi u kući u kojoj je i odrastao. Piše romane već 40 godina i nikada se nije bavio ničim drugim do pisanjem.

Sve vijesti