Ulje drevne masline 400 eura litar (FOTO)

Sajam "Najbolje iz Crne Gore" održan je proteklog vikenda u Tržnom centru "Delta City"u Podgorici. Pogledajte kako je bilo...

Ulje drevne masline 400 eura litar (FOTO) Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Manifestacija, koja se održava po četvrti put, okupila je oko 60 izlagača iz svih krajeva Crne Gore, Podgorice, Bijelog Polja, Mojkovca, Plužina, Šavnika, Žabljaka, Danilovgrada, Kotora, Herceg Novog, Bara.

Brojni posjetioci imali su priliku da probaju najbolje crnogorske proizvode, med, masline i maslnovo ulje, sir, vino, ljekovitio bilje, voće i povrće, prizvode od voća i povrća (džemove, sokove, slatko, namaze...).Priliku da domaćim potrošačima predstavi svoje maslinovo ulje iskoristio je i Vebija Abazović poznati uljar i maslinar iz Bara. Porodica Abazović na svom posjedu ima maslinu staru 2058 godina i to je najstarije drvo u Evropi koje se nalazi u privatnom vlasništvu. Ulje ovakvih drevnih maslina je izuzetno skupo i prodaje se uglavnom na aukcijama.

"Od masline stare preko dva milenijuma dobijemo u prosjeku 50 litara ulja. Cijena je 400 eura litar, ili 100 eura za 250 mililitara. To je extra djevičansko ulje vrhunskog kvaliteta koje ima mnogo više hranljivih materija nego ulje mlađih maslina", rekla nam je Alisa Abazović, ćerka vlasnika uljare.

250 ml ulja u specijalnoj ambalaži - 150 eura Foto: MONDO/Gordana Bojanić 250 ml ulja u specijalnoj ambalaži - 150 eura


Pored ove stare masline, prečnika 8,80 metara, na imanju Abazovića raste još 600 maslina. Porodica se uspješno bavi proizvodnjom maslina i ulja godinama, a dobitnici su brojnih nagrada za kvaltet u zemlji i inostranstvu.

maslina Foto: MONDO/Gordana Bojanić


Sajam „Najbolje iz Crne Gore“ održan je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada, a osim promocija potrošača, cilj projekta je i stvaranje svijesti i navike kod crnogorskih građana da kupuju domaće proizvode i na taj način doprinesu, ne samo zdravijem životu, već i razvoju crnogorske ekonomije.

Stara barska maslina najstarije drvo na planeti!

Sve vijesti