Dedeiću zabranjeno služenje u crkvi Sv. Đorđa

Autor:

Policija je danas spriječila sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da održi liturgiju u crkvi Svetog Đorđa na Kruševcu, saopšteno je iz CPC-a.

Prezviter CPC-a, Lav Lajović, kazao je da je liturgija na pozov mitroplita crnogorskog Mihaila održana u spomen parku Kruševac ispred crkve Svetog Đorđa.

Ponovo je kordon policije spriječio ulazak u Crkvu tako da smo morali da služmo liturgiju na livadi“, kazao je Lajović agenciji MINA.

Pristalice Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) službu su održaili u crkvi Svetog Đorđa.

 Lajović je kazao da su danas pred mnogobrojnim vjernicima ponovili zahtjeve CPC-a.

On je podsjetio da CPC zahtijeva da im se omogući da služe u crkvama koje su gradili njihovi preci, kao i da se po hitnoj proceduri usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti i da se riješi crkveno pitanje u Crnoj Gori po međuranodnim stanadrima i Ustavu.

Da se izvrši revizija upisa, koji je nepostojeći pravni subjekt tzv. MCP uknjižila bez ikakvih dokumenta i bez pravnog osnova, skoro preko 70 odsto manasira i crkava. Naš je zahtjev da se izvrši revizija toga i da se imovina vrati u pređašnje stanje – na državu“, naveo je Lajović.

On je rekao da CPC zahtijeva i da se utvrdi identitet ljudi koji su sa toljagama okružili Cetinjski manastir kada su 1. oktobra imali parastos Kralju Nikoli na Cetinju.

Kako je najavio, CPC će novi zbor i službu održati 31. oktobra u crkvi Svetog Ilije Prepodobnog na Cetinju.

Narod je pozvan da nastavimo ovu našu borbu i dođemo u što većem broju na Cetinju“, naveo je Lajović.

Tagovi:
Sve vijesti