CPC: SPC na Cetinju služi u crkvi a mi na poljani!

Autor:

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkva najavili su novo okupljanje u nedjelju 8.oktobra u crkvi Svetog Đorđa na Kruševcu i od nadležnih institucija zatražili hitno rješavanje crkvenog pitanja u Crnoj Gori.

CPC: SPC na Cetinju služi u crkvi a mi na poljani! Foto: MONDO

U crkvi Svete Bogorodice na Ćipuru 1. oktobra služena je liturgija povodom uno­še­nja ko­pi­je iko­ne Bo­go­ro­di­ce Fi­le­rim­ske u cr­kvu, a policija je spriječila predstavnike CPC da uđu u crkvu zbog bez­bjed­no­sti, od­no­sno po­ten­ci­jal­nog na­ru­ša­va­nja jav­nog re­da i mi­ra.

"
Nakon ovog događaja javnosti je postala očigledna sva dubina crnogorske tragedije i paradoks u kojoj se nalaze Crnogorci pravoslavne vjeroisposvjesti kojima se krše elementarna ljudska prava i slobode", poručeno
je danas na press konferenciji Crnogorske pravoslavne crkve."U crkvi koja je vlasništvo Prijestonice Cetinje, srpska crkva kao strana crkva u Crnoj Gori, koja sebe lažno predstavlja crnogorsko - primorska mitropolija, a u suštini je samo sluganska ekspozitura Beogradske patrijaršije, bez ikakvih problema 'služi' , a nama Crnogorcima kordon policije zabranjuje uredno prijavljen skup, da smo parastos morali da služimo na livadi", rekao je Zlatko Bulić i najavio je novo okupljanje u nedjelju u crkvi Svetog Đorđa na Kruševcu, a pozvaće i gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Iz CPC-a su naveli da je ta crkva u vlasništvu države i Upravni odbor Centra savremene umjetnost Crne Gore odobrio im je da tu služe.

"Očekujemo neke susrete kao i na Cetinju, ali mi ćemo da nastavimo naš program, funkcionisanje naše crkve ne samo na Cetinju i u Podgorici, nego i širom Crne Gore", poručio je mitropolit Mihailo.

Od nadležnih organa traže da se što prije riješi pitanje CPC u Crnoj Gori i da im se omogući da služe u crkvama i manastirima.

"Zahtijevamo da se donošenjem novog Zakona o vjerskim zajednicama ispravi istorijska nepravda i crkvena imovina vrati u pređašnje stanje, odnosno da se vrati stvarnom vlasniku- državi Crnoj Gori. Takođe, tražimo da se po službenoj dužnosti izvrši revizija katastra u kojem je nezakonito upisan nepostojeći pravni subjekt takozvana Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, koja nije registrovana pred državnim organima Crne Gore", rekao je prezviter CPC-a Lav Lajović.

On je saopštio i da CPC zahtijeva od MUP-a Crne Gore da utvrdi identitet lica koja su toljagama i motkama okruživala Cetinjski manastrir 1. oktobra, kao i da se sazna koliki je stvaran broj , identitet i državljanstvo lica koji su službenici Crnogorske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Pravni zastupnik, Nikola Belada, saopštio je da će zahtjev uputiti svim relevatnim organima, nadležnim po ovim pitanjima.

"Ukoliko ne dobijemo potrebno zadovoljenje, imamo znanja da se obratimo i međunarodnim institucijama, mislim na evropsku i američku stručnu javnost", poručio je Belada.


Tagovi:
Sve vijesti