Kako da osušite šljive za zimu

Autor:

Postoji nekoliko načina, ali bilo koji da odaberete znajte da su suve šljive veoma zdrave i da bi trebalo da ih jedete, ako do sada niste.

0
A- A A+

  Da bi šljive bile dobre kada se osuše, birajte krupnije plodove, zdrave, neoštećene. Računajte da vam za kilogram suvih šljiva treba oko četiri kilograma svježih plodova.

Možete da sušite cijele šljive, ili da im izvadite koštice. U drugom slučaju će se brže osušiti, a kasnije će vam biti lakše da ih jedete, ili koristite za pravljenje drugih jela, kolača, kompota...

Neke domaćice šljive prije sušenja spuste kratko u vodu koja vri, jer se tako skida voštani sloj i plodovi će se kasnije brže osušiti.

Prije sušenja, šljive dobro operite i skinite im peteljke, a ko im vadite koštice samo ih presjecite na pola.

Sušenje vazduhom

Plodove poređajte na sito za sušenje hrane, ili na mrežicu za cijeđenje viška masnoće iz jela, a može, ali može da posluži i sito za brašno koje ćete okrenuti naopačke.

Poređanje šljive smiju da se dodiruju, ali ne bi trebalo da stoje na gomili, jedna na drugoj. Prekrijte ih pamučnom krpom, ili papirnim ubrusom, i ostavite ih na prozračnom, ali suvom mjestu, nikako na direktnoj svjetlosti.

Plodove okrećite najmanje jednom dnevno, a šljive bi trebalo da budu sasvim suve za najduže sedam dana.

Sušenje u rerni

Ovo je brži način, a radi se tako što šljive poređate u pleh i stavite u rernu koja je ugrejana na oko 50 stepeni Celzijusovih, a poželjno je da uključite i ventilator, ako ga rerna ima.

Šljive će biti suve za pola sata, ali pre nego što ih izvadite iz rerne, na pet minuta pojačajte temperaturu na 100 stepeni.

Preporučuje se, takođe, da tokom sušenja dva, tri puta, otvorite na sekund vrata rerne, da bi izašla vlaga.

Tagovi:
Sve vijesti