ANKETA: Koje crnogorsko vino je po vašem ukusu?

Crna Gora je zemlja vina pa odgovor na pitanje koje je najbolje nije jednostavan. Ipak, svako ima svog favorita - glasajte u našoj anketi...

23
A- A A+

Zahvaljujući izvanrednom podneblju, sastavu tla i mediteranskoj klimi u Crnoj Gori se uspješno gaje domaće, ali i svjetske sorte vinove loze. Vino Vranac je naš najveći brend i najveći izvozni proizvod države, a osim kompanije ”13. Jul-Plantaže”, koja ima lidersku poziciju, sve više manjih proizvođača odlučuje da se ozbiljnije posveti proizvodnji vina.

"Crna Gora ima kvalitetna vina", kaže Rade Rajković, predsjednik vinogradara i vinara Crne Gore i dodaje da su naša vina poslednjih godina osvojila preko 10 nagrada na prestižnim svjetskim takmičenjima, dok je taj broj mnogo veći ako govorimo o regionalnim sajmovima, što dovoljno govori o kvalitetu.

Dominacija Crmničana na Festivalu vina i ukljeve!


Proizvodnja vina je u ekspanziji poslednjih godina, pa je od 2007. godine kada je stupio na snagu Zakon o vinu, oko 60 crnogorskih vinarija plasiralo na tržište svoja vina. Rajković smatra da su ona iako kvalitetna, nedovoljno zastupljena na domaćem tržištu.

"Postojala je ideja o zajedničkoj aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva turizma o plasiranju crnogorskih vina u velike ugostiteljsko - turističeke objekte, koja nije zaživjela, ali je treba pospješiti jer smo turistička zemlja i domaća vina treba da budu u prvom planu", kaže Rajković.

Crnogorska vina i dalje dominiraju regionom


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje posticaje za podizanje vinograda i proizvodnju vina i rijetki su vinari koji nisu koristili neki vid državne pomoći. Ipak, kada je riječ o problemima sa kojima se susreću proizvođači vina, Rajković pored lošeg marketinga ističe i "nedostatak ekonomskog patriotizma i vinske kulture" jer kako kaže, gostima prije naših, preporučujemo strana vina.

"Resorna ministarstva, proizvođači vina i turističko - ugostiteljski objekti zajedničkim djelovanjem mogu doprinijeti promociji i boljem pozicioniranju domaćih vina. Tržište je svakako otvoreno, ali prioritet moraju biti domaća vina", zaključuje Rajković.

Kvalitet i ponuda vina u Crnoj Gori nikad nisu bili bolji, a MONDO vam izdvaja 13 proizvođača koji čini se prednjače na domaćem tržištu. Ukusi su različiti, a mi vas pitamo:
Sve vijesti