Dominacija Crmničana na Festivalu vina i ukljeve!

Autor:

Drugi dan Festivala vine i ukljeve u Virpazaru protekao je u znaku ceremonije dodjele nagrada za najbolja vina i bogatog muzičkog programa čija je centralna tačka svakako bio nastup regionalno popularnog benda Leksington.

Dominacija Crmničana na Festivalu vina i ukljeve! Foto: MONDO


Nakon kišne subote, crmnička fešta vina i ukljeve nastavljena je u nedjelju po vedrom i sunčanom vremenu koje je “pozvalo” u Virpazar par hiljada ljudi željnih uživanja u čuvenim proizvodima podrumijskog kraja. Već od podnevnih časova u živopisnom skadarskom naselju bilo je tako nemoguće naći slobodno parking ili mjesto u nekoj od mnogobrojnih bašti lokalnih kafića i restorana.

Oko svakog od sedamdesetak štandova sa vinom, ukljevama i drugim specijalitetima i suvenirima ovog kraja vladala je prava opsada, a mjesto je bilo teško naći i na platou ispred bine na kojoj se održavao muzički program.

 Centralna tačka muzičkog hepeninga bio je svakako kocnert regionalno popularog benda Leksington, ali su okupljeni podjednako uživali I u maesralnom nastupu Folklornog ansambla Rumija, KUD Sveti Jovan Vladimir, rok benda Akademija, Grim benda, Jesenjina i guslara.

Festival je ove godine dobio i logo koji je priredila Turistička organizacija Bar, a koji je bio apliciran na festivalske suvenire - čaše, lanene vrećice i kačkete. Logo je nastao u okviru III FLUID dizajn foruma  FLU Cetinje koji je lani održan u Baru uz podršku TO Bar, a autor je Sandra Đurović, saradnik u nastavi na FLU Cetinje.

festival vina i ukljeve Foto: MONDOCeremonija dodjele nagrada za najbolja vina prošla u očekivanoj dominaciji crmničkih vinara koji su osvojili svenagrade 19. O redu festival u Virpazaru.

Zvanični šampion festival, ujedno i pobjednik u kategoriji crvenih vina, je vino Radovana Ljutice iz Ovtočića. Zlatne medalje za crveno vino osvojili su samo Crmničani-Aleksandar Vukmanović iz Utrga dvije, te Branislav Banjo Plamenac iz Boljevića i Miodrag Leković iz Godinja po jednu.

U ostalim takmičarskim kategorijama, najubjedljiviji su bili Miloš Rajković iz Bukovika i Ilija Klisić sa svojom vinarijom iz Limljana. Rajković je dobio zlatne medalje za bijelo i za roze vino, kao i srebrnu za crveno, a Vinarija Klisić srebrne za bijelo i roze.

U kategoriji bijelo vino srebrnu medalju dobio je i Filip Vukićević iz Beri.   

Srebrne medalje za crveno vino osvojili su Ivo Pejanović iz Limljana dvije, Žarko Mašanović sa Virpazara, Marko Đurišić iz Zabesa, Nenad Leković iz Godinja, Vuk Ćetković iz Beri, Savo Ražnatović iz Drušića, Filip Vukićević iz Beri dvije i Savo Stijepović iz LJajkovića. Najbolji vinski podrum ima Marko Đurišić iz Zabesa, a drugi i treći su Žarko Mašanović sa Virpazara i Ilija Klisić iz Limljana.

Sve vijesti