Komisija da procijeni treba li krst na Sahat kuli

Autor:

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić predložio je da Glavni grad inicira formiranje nepristrasne stručne komisije koja bi dala konačan stav o arhitektonskoj usklađenosti krsta sa profanom Sahat kule,

Komisija da procijeni treba li krst na Sahat kuli Foto: MONDO/Danilo Jauković

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić predložio je da Glavni grad inicira formiranje nepristrasne stručne komisije koja bi dala konačan stav o arhitektonskoj usklađenosti krsta sa profanom Sahat kule, građevine iz nasljeđa islamske arhitekture.

 Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori predvođena Fejzićem razgovarala je danas sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem na temu restauracije Sahat-kule u Podgorici.

"U otvorenom razgovoru reis Fejzić je iskazao duboko neslaganje sa najavom lokalnih vlasti da će krst biti ponovo postavljen na Sahat-kuli, oduzetom vakufu Islamske zajednice", saopšteno je iz Mešihata.

Navodi se da je Fejzić iskazao nezadovoljstvo zbog obećanja vrha lokalnih vlasti Srpskoj pravoslavnoj Crkvi o vraćanju krsta na Sahat-kulu nakon restauracije.

"Ubjeđivanje islamske javnosti da krst cara Dušana u stvari nije krst već smjerokaz više nas vrijeđa i od samog njegovog postavljanja", kazao je Reis.

On je, kako se navodi, zatražio da se ideološki i dnevno-politički razlozi ostave sa strane a da konačnu riječ o tome daju struka i nauka.

Tagovi:
Sve vijesti