Fejzić: Nijedna od sahat-kula nije imala krst!

Autor:

Metalni dio sa Sat kule u Podgorici, skinut je privremeno i biće vraćen, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović. Reis Rifat Fejzić smatra da je to neprimjereno.

Fejzić: Nijedna od sahat-kula nije imala krst! Foto: MONDO/Danilo Jauković

“Taj metalni dio privremeno je skinut, kao i još neki drugi dijelovi sa Sat kule i trga, a biće vraćeni”, kazao je Stijepović.

On je kazao je da iz Glavnog grada nijesu ni sa kim pričali, oko restauracije trga Bećir bega Osmanagića i Sat kule, a da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara u skladu sa zakonom donijela konzervatorski projekat, po kojem se radovi izvode.

ISLAMSKA ZAJEDNICA: "PREKRŠTAVANJE" SAHAT KULE

Islamska zajednica (IZ) u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici, saopštio je reis Rifat Fejzić.

On je rekao da IZ iskazuje najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteistčkih religija, ali samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni.

Simboli Podgorice: Sahat kula (FOTO)


"Sahat-kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima - osmanlijsko i islamsko su nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini. Uz to, svaka od njih je vakuf - zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju", naveo je Fejzić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je kazao da je Sahat-kula u Podgorici vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića, i to Mehmet- paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice.

"Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje. "Prekrštavanje" Sahat-kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore", rekao je Fejzić.

On je kazao da su godinama predstavnici IZ upozoravali na te činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje - skidanja obilježja krsta sa Sahat-kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa.

"Sa nevjericom smo pročitali u medjima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi - stari izgled vakufa Sahat-kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći IZ kao neposredno zainteresovanu stranu", kazao je Fejzić.

Fejzić je kazao da IZ traži tražimo da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se "izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac".

On je podsjetio da je IZ autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće.

"Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat- kulama, džamijama, česmama ili grobljima. Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta", kazao je Fejzić.

Sve vijesti