Tuzi: Bojkot nastave jer nije na albanskom!

Autor:

Roditelji učenika OŠ „Mahmut Lekić“ u Tuzima najavili su bojkot nastave od ponedjeljka ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da nastavu slušaju na maternjem jeziku!

10
A- A A+

  Predsjednik Savjeta roditelja OŠ „Mahmut Lekić“ Rako Camaj rekao je Danu da su bezuspješno upućivali zahtjeve upravi škole i Ministarstvu prosvjete da za obrazovanje učenika na albanskom jeziku angažuju predavače koji ispunjavaju zakonske norme za ovaj posao.

 On je rekao da se na taj način krši ustavno pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, prenosi Dan.

Savjet roditelja je, navodi podgorički dnevnik, zaprijetio da će sudskim putem tražiti da se njihovoj djeci obezbijedi nastava na albanskom jeziku i kazne odgovorni.

Ovo bi bilo isto ka da ja odem i predajem u podgoričkoj školi na albanskom jeziku djeci čiji je maternji jezik crnogorski“, rekao je Camaj Danu podsjećajući na odredbu Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojom se propisuje da vaspitni i obrazovni rad u školskoj ustanovi ili posebnom odjeljenju redovne škole saastavom na jeziku manjinskih nacionalnih zajednica koji imaju aktivno znanje jezika manjinskih naroda.

Direktor OŠ „Mahmut Lekić“ Nikola Dukaj rekao je Danu da će ova ustanova uskoro raspisati konkurs za nastavnike koji predaju na albanskom jeziku.

Sve vijesti