ANKETA: Da li se trudite da ne zagađujete okolinu?

Autor:

Svi smo složni u jednom - okolinu treba čuvati, ali ko onda baca svo to silno smeće koje svakodnevno možemo vidjeti po ulicama, parkovima, rijekama?

ANKETA: Da li se trudite da ne zagađujete okolinu? Foto: MONDO

Crna Gora je bogata prirodnim ljepotama, na listi svjetskih turističkih destinacija visoko se kotira, ali koliko smo zaista svjesni u kakvom okruženju živimo i da li to što nam je dato čuvamo?

Lijenost, neodgovornost, nemarnost ili jednostavno nevaspitanje, glavni su razlozi što se naša država ne može pohvaliti čistim okruženjem pa je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Javnim preduzećem nacionalni parkovi Crne Gore pokrenulo akciju "Budi šampion! Baci smeće na pravo mjesto" koja za cilj ima podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada. Promoteri kampanje su istaknuti sportisti muške košarkaške i ženske rukometne reprezentacije naše zemlje.


Iz JPNPCG poručuju da se problem nekontrolisanog bacanja otpada mora rješavati na lokalnom nivou, a da će tokom trajanja kampanje (septembar i oktobar) raditi na uklanjanju otpada u nacionalnim parkovima. Sa ciljem da svi počnemo da razmišljamo o dugoročnim posledicama i uticaju zagađenja na opštu sliku o Crnoj Gori, u okviru kampanje sprovodiće se ispitivanje stanovništva o načinu razmišljanja i ličnoj odgovornosti kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Inače, 20. oktobra naša država obilježiće 26. godišnjicu od kada je postala ekološka. Deklaracija je usvojena na sjednici republičkog parlamenta na Žabljaku 1991. godine i Crna Gora je od tada strateški opredijeljena da usvaja i poštuje najveće norme iz oblasti životne sredine. Zaštitnik ljudskih prava i slobode smatra da je država unaprijedila normativni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, ali posmatrano u cjelini, stanje je nezadovljavajuće, a ekološka svijest građana nije dovoljno razvijena.

Iako se suočavamo sa brojnim problemima, svi smo odgovorni kada je zaštita prirode u pitanju.
Počnite od sebe, budite ekološki osviješćeni, čuvajte prirodu i uživajte u njenim ljepotama.

JOŠ ČINJENICA

- na Zemlji se svakog minuta proizvede milion plastičnih kesa, a jedna kesa može da traje čak 1.000 godina dok se potpuno ne razgradi

- filter cigarete je napravljen od materijala koji upija vlagu, povećava svoj volumen, i ne može se razgraditi

- isto važi i za žvakaće gume: uglavnom sadrže sintetičke materijale poput butila, koji se koristi za pravljenje guma, i skoro je neuništiv

SMEĆE SVUDA OKO NAS - pogledajte fotografije:


Kako smo Morači okrenuli leđa

Sve vijesti