Suzom Evrope! (FOTO, VIDEO)

Mondo vam prenosi djelić atmosfere tokom splavarenja veličanstvenim kanjonom rijeke Tare.

3
A- A A+
splavarenje Tarom Foto: MONDO/Mirko Šljivančanin

  Naša najduža rijeka "iscrtala" je na Zemlji jedan od najdubljih i najimpresivnijih kanjona na svijetu.

U okviru projekta ”Biosfera i čovjek” rijeka Tara je 1977. godine upisana u ekološki rezervat biosfere svijeta, čime je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom.

Bistra, hladna, kristalno čista i pitka voda, uz živopisni krajolik ispunjen pritokama, vodopadima, brzacima i slapovima, teško se može riječima dočarati, pa je sve popularniji rafting idealna prilika da uz iskusne splavare doživite nezaboravno iskustvo i uživate u čarima naše planinske ljepotice.

Vožnja čamcima od tzv. drugog logora do Lever Tare ( Žugića Luke) početak je ove riječne avanture.

Sezona raftinga traje od maja do oktobra. I sam kanjon je dio rafting ture, a možete se odlučiti za dnevno ili nekoliko dana druženja s rijekom.

Splavarenje u avgustu, zbog niskog vodostaja čini ovu divlju rijeku pristupačnijom, te ostavlja vremena da se uživa u kamenitim i šljunkovitim terasama uklesanim u stijene i okruženu gustim borovim šumama.

Izvor: mondo.me

Prva pauza je rezervisana da se upozna lijeva pritoka Tare, Ljutica, najkraća evropska rijeka dužine svega 170 metara. Osim titule najkraće, ona predstavlja i najjače evropsko vrelo od 1000 litara u sekundi!

Izvor: mondo.me

Prolazak ispod najljepše građevine na sjeveru naše države, mosta na Tari, i pogled na njega iz do sada potpunog drugačijeg ugla, po ko zna koji put izaziva divljenje i poštovanje prema ljudima koji su izgradili ovaj neimarski biser!

Izvor: mondo.me

Jedna od prednosti splavarenja u avgustu je i mogućnost kupanja na zelenim virovima (Rajski vrtovi), gdje je napravljena druga pauza. Skiper i jedan od domaćina ove rafting ture, Radoman Andesilić, osim izuzetnog poznavanja ćudi Tare, tokom kupanja je pokazao da mu ni skokovi nisu strani, naprotiv:

Izvor: mondo.me

Blago svjetske prirodne baštine, rijeka Tara, hranjena divljim pritokama, otopljenim snjegovima i sezonskim kišama, pruža osjećaj da se ne može ukrotiti i da će zauvijek čuvati svoju ljepotu, duboko sakrivenu, u svom kanjonu.

Dođite da je istražite!