Plavsko jezero – Biser divlje prirode

Autor:

Plavsko jezero, koje se nalazi u opštini Plav, spada među najljepša jezera Balkana.

Plavsko jezero – Biser divlje prirode Foto: Mondo/Zdravko Rosandić

Jezero je smješteno između planina Prokletije i Visitora, i nalazi se na nadmorskoj visini od 906 metara. Ovo jezero, koje je ledničkog porijekla, plijeni svojom ljepotom, čemu doprinosi i činjenica da se pruža pravcem sjever-jug, i to u dužini od 2160 metara.

Najveća dubina Plavskog jezera je devet metara, dok je prosječna širina 920 metara. Plavsko jezero se vodom snadbijeva iz rijeke Ljuče, koja snjegove sa Prokletija spušta u Plavsku dolinu. Takođe, voda iz čuvenih Alipašinih izvora, upravo preko ove rijeke svoj put nalazi do Plavskog jezera.

Ovo jezero život daje i rijeci Lim, i upravo zbog toga, voda iz jezera svoj put pronalazi dalje, ka Drini i morima.

Pogledajte foto galeriju

Zavisno od godišnjeg doba, mijenja se i nivo jezera, pa je tako najviši vodostaj u maju, a najniži u septembru. Temeratura Plavskog jezera tokom ljetnjih mjeseci je veoma prijatna, pa tokom avgusta iznosi i do 22 stepena, dok je zimi situacija naravno drugačija. Tada se jezero obično zamrzne, ali je i onda atrakcija, jer ga djeca a i odrasli, koriste kao klizalište na otvorenom.

Ovo mjesto je i pravi raj za ribolovce, jer je bogato ribom! Tu se mogu uloviti pastrmka, mladica, klen, skobalj. Ono što je ostalo upamćeno je ulov iz 1985.godine, kada je ulovljena mladica teška čak 41 kilogram, i koja je na Sajmu ribolova u Novom Sadu proglašena za svjetski trofej. Osim ribolova, moguć je i lov na pernatu divljač, a najbrojnije su divlje patke, gnjurci, a mogu se pronaći i sive čaplje.

 Pogledajte foto galeriju

Plavsko jezero privlači sve veći broj turista, i nikako ne gubi na značaju. Posebno tokom ljetnjih mjeseci, brojni posjetioci Plava, upravo na jezeru traže spas od vrućina. Turisti mogu da uživaju u plivanju koje im pruža planinsko jezero, ili pak da pješače označenim stazama, kao i po planinskim predjelima koji su u blizini.

Plavsko jezero je još jedan mali dio Crne Gore, čija je ljepota nemjerljiva, a koju možete osjetiti samo ako dođete na njegove obale i doživite ga svim čulima.

Kapetanovo jezero - dragulj majke prirode

Hridsko jezero - "gorsko oko" Prokletija!

Prelijepo! Slano jezero kod Nikšića (FOTO)

Sve vijesti