Hridsko jezero - "gorsko oko" Prokletija!

Autor:

Hridsko jezero se nalazi na sjeverozapadnoj strani Prokletija, u opštini Plav, na sjeveru Crne Gore.

Hridsko jezero - "gorsko oko" Prokletija! Foto: Mondo/Zdravko Rosandić

Do jezera se može doći iz pravca Plava, od kojeg je udaljeno oko 18 kilometara. Smješteno je između vrhova Mali i Veliki Rid, a ispod vrha Ridski krš, po čemu se smatra da je i dobilo ime.

Njegova dužina je oko 300, a širina oko 160 metara. Ljeti je duboko oko pet metara, a u ostalom dijelu godine znatno više, zbog padavina i otapanja snijega.

Narodno vjerovanje je da kupanje u bistroj vodi Hridskog jezera donosi zdravlje i sreću u braku.

Naime, postoji legenda o gorskim vilama koje se, skrivene od ljudskih pogleda, kupaju na Hridskom jezeru. I danas, oni koji odluče da se okupaju u Hridskom jezeru, vjeruju da će im to donijeti zdravlje i sreću u braku. Mnogi posjetioci pri odlasku, uz želju za sreću bacaju sitan novac ili nakit u jezero.

Pogledajte foto galeriju


Hridsko jezero je okruženo četinarima, zbog čega je obojeno lijepim nijansama zelene boje.

U opštini Plav, gdje je turizam šansa za razvoj ove male opštine, su svjesni da Hridsko jezero predstavlja potencijal za privlačenje turista i svih zaljubljenika u prirodu.

Od brojnih crnogorskih planinskih jezera ovo je smješteno na nadmorskoj visini od 1.970 m.

 Pogledajte foto galeriju

Hridsko jezero je usputna stanica za mnoge tursite i planinare koji u pohodu na osvajanje najviših vrhova Prokletija osvježenje u toplim ljetnjim danima nalaze u kupanju u “jezeru sreće“.

Spada u red najviših planinskih jezera Crne Gore, poznatih pod nazivom “gorske oči“. Jezero je ledničkog porijekla i u narodu je poznato kao “biser Prokletija“.

Jezero je za posjetioce atraktivno tokom većeg dijela godine. Posebno se to odnosi na jul i avgust, kada mnogi turisti i planinari dolaze da posjete “biser Prokletija“.

U julu i augustu temperature jezerske vode su najviše i dostižu 16 do 18 stepeni Celzijusa. Upravo se tokom jula i avgusta mnogi posjetioci odluče za kupanje u jezeru, za koje je vezana legenda.

Sve vijesti