Crna Gora u plamenu, čeka se međunarodna pomoć

Autor:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć.Gori primorje i centralni region.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je danas lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu i ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju strah i paniku.

„Mi smo još danas zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gdje su 34 zemlje. Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima“,kazao je ministar.

Ministar:Tražili smo pomoć,avioni EU možda večeras FOTO
Kako je saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije, na Luštici je intervenisala Avio-helikopterska jedinica MUP, a gašenje požara povremeno otežava jak vjetar.

Komandiri vatrogasnih jedinica bokeljskih opština i dva dobrovoljna vatrogasna društva iz Krtola i Perasta, napravili su raspored dežurstava za noćas. Na više lokacija biće preko 170 vatrogasaca. Njima su se pridružile i kolege sa sjevera Crne Gore.

“Jedna ekipa prati situaciju u mjestu Rose, dok su sve ostale ekipe upućene na Rt Veslo i brane kuće. Na terenu je svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija. U mjestu Rose i Radovići se nalaze dva vozila Vojske Crne Gore i pet osoba, a ostala vojna lica su u pripravnosti”, saopšteno je ranije iz Direktorata.

Požar u Tivtu: Situacija sve dramatičnija!


Predsjednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivta , Stevan Katić, Vladimir Jokić i Snežana Matijević su premijeru, Dušku Markoviću i MUP- u Crne Gore uputili zahtjev za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici.

U Herceg Novom situacija na hercegnovskom dijelu Luštice bila je kritična. Pripadnici SZS iz Plava i Rožaja pomažu vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog. Evakusianima sa Rta Veslo njih 45 pružena je pomoć i smješteni su ulokalne hotele. Požar je večeras lokalizovan, a sve ekipe su na terenu i u pripravnosti u slučaju izbijanja novih požara.

U Kotoru  je aktivan požar u Bigovi. Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja. Gašenje otežava jak vjetar. Na terenu je 6 vozila i 18 vatrogasaca iz Službe zaštite Kotor, a pomažu im i kolege iz Budve i DVD Perast.


PRIJAVITE POŽAR NA BROJ TELEFONA 122

 U Baru je lokalizovan požar na Golom Brdu, a prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Vatrogasne ekipe su na terenu.

U Budvi trenutno nema aktivnih požara.

U Ulcinju je
oko 18 sati izbio požar u zaleđu plaže "Kopakabana". Na terenu je dvadeset vatrogasaca sa pet vozila. Požar je zahvatio šumu i nisko rastinje i zasad nisu ugroženi okolni objekti.

U Podgorici je ugašen požar u Omerbožovićima. Na terenu je jedna ekpa vojske i tri ekipe SZS Podgorica. Tokom dana je bilo aktivno nekoliko manjih požara na teritoriji Glavnog grada, ali su svi uspješno lokalizovani, uključujući i požar na brdu Ljubović. Službi zaštite i spašavanja Podgorica pomažu Službe zaštite iz Berana (1 vozilo i 3 spasioca), Mojkovca (1 vozilo i 2 spasioca) i Pljevalja (1 vozilo i 3 spasioca). Večeras je u Podgorici ugašen požar kod tehničkih fakulteta, a novi je buknuo u Tološkoj šumi i vatrogasci rade na njegovom gašenju.


U Cetinju je aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je izgorela jedna kuća. U mjestu Meterizi je oko 18 časova sata izbio veliki požar.

"Saobraćaj na putu Podgorica - Cetinje odvija se normalno", saopštili su za MONDO iz AMSCG.

Tokom dana je bilo aktivno i nekoliko manjih požara, koji su lokalizovani brzom reakcijom Službenika SZS Cetinje.

U Danilovgradu je aktivan je požar u predjelu od Slapa do Kupinova, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu. Pripadnici SZS su na terenu i brane da se vatra proširi. Očekuje se dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore.

U Nikšiću su aktivna dva požara na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški. I na jednom i na drugom mjestu se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

Sve vijesti