Arapi ponovo dolaze da kupe Kraljičinu plažu!

Autor:

Šef dilomatije UAE šeik Abdulah bin Zajed Sultan ah Nakijan razgovaraće o novom planu za kupovinu Kraljičine plaže jer su investitori iz te zemlje zainteresovani za taj posao, piše Dan.

Arapi ponovo dolaze da kupe Kraljičinu plažu! Foto: MONDO/Anto Baković

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata stiže u ponedjeljak u zvaničnu osjetu crnoj Gori a jedna od tema razgovora sa predstavnicima crnogorske Vlade biće privatizacija Kraljičine plaže – Dubovica, navodi podgorički dnevnik.

O zakupu Kraljičine plaže Abdulah bin Zajed bi trebao da razgovara sa državnim zvaničnicima ali i sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem  s kojim je dogovarao ovaj osao i prije nekoliko godina.

Savjet za privatizaciju kojim je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdio je nacrt privatizacije za ovu godinu u kojem se pominje i Kraljičina plaža.

 Dan podsjeća da je Đukanović krajem prošle godine rekao da su investitori iz Dubaija dobrodošli u Crnu Goru i da mogu računati na apsolutnu podršku Vlade Crne Gore kako bi ostvarili svoje ekonomske ciljeve.

Rojal grupa iz UAE bila je jedini dostavljač ponude na tender za turistički lokalitet Kraljičina plaža, na razmeđi opština Bar i Budva, raspisan 2012. godine.

Na prodaju je bilo ponuđeno 423 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Dubovici, od čega je 188 hiljada kvadrata u vlasništvu barske opštine, dok 230 hiljada kvadrata pripada Budvi. Rojal grupa, sa sjedištem u Abu Dabiju, planirala je da na lokalitetu Kraljičine plaže izgradi 180 miliona eura vrijedan luksuzni hotelski kompleks.

Prodaja zemljišta na lokalitetu Kraljičina plaža - Dubovica, koje djelom pripada barskoj, a dijelom budvanskoj Opštini, izazvala je burne reakcije Socijaldemokratske partije što je bila uvertira za izlazak ove stranke iz 17-godišnje koalicije sa DPS-om.

Koncern Royal Group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudio je za 42,4 hektara zemljišta 21,2 miliona eura, od čega je Opštini Budva trebalo da pripadne 11,7 miliona eura, a Baru ostatak.

Ugovor sa Arapima, koji su u Crnoj Gori bili osnovali preduzeće Queens beach development, Vlada je usvojila sredinom 2014. godine ali je problem nastao kada je potpredsjednik Opštine Budva, Ljubomir Filipović, povukao saglasnost budvanskog gradonačelnika, Lazara Rađenovića, za prodaju.

U SDP-u su smatrali da je procjena zemljišta preniska (50 eura po kvadratu), a sporno im je bilo i to što u ugovoru piše da se investitoru garantuje eksteritorijalnost, što je pojam kojim se u međunarodnom pravu označava izuzimanje područja iz jurisdikcije zemlje u kojoj se nalazi. S druge strane, iz DPS-a tvrdili su da je ugovor urađen na kvalitetan način i da se investitoru pomaže da ostvari zacrtane planove.

Početkom 2015. godine Arapi su odustai od projekta Kraljičina plaža zbog, kako su pojedini mediji prenijeli "višemjesečne kampanje kompromitacije Rojal grupe, kraljevske porodice i države od strane pojedinih visokih funkcionera, dijela medija i civilnog sektora".

Sve vijesti