Bošković zatražio sporazumno priznanje krivice?

Autor:

Viši sud odredio je pritvor do 30 dana osumnjičenima u aferi Melagonija Primorka - Nebojši Boškoviću, Biljani Bošković i izvršnom direktoru tog preduzeća Milu Markoviću.

Bošković zatražio sporazumno priznanje krivice? Foto: MONDO/Anto Baković

Bošković koji je osnivač preduzeća, njegova supruga Biljana i Marković sumnjiče se da su sa još 12 osoba zloupotrijebili ovlašćenja i službeni položaj zbog čega je istragu pokrenulo specijalno državno tužilaštvo.

TVCG nezvanično prenosi da je Bošković zatražio sporazumno priznanje krivice. Među uhapšenima su bivši i sadašnji državni službenici kao i nekadašnji direktor NLB-a Čedomir Mesarić.

Istraga ide do vrha Vlade!

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je prije dvije godine istragu o tom predmetu, zbog spornih garancija koje je država dala "Primorci". Kako je saopšteno iz tužilaštva, grupa je formirana 2008. u Podgorici i Baru u cilju sticanja nezakonite dobiti.

Slučaj Primorka: Uhapšeno 12 osoba, biće ih još!

“U djelovanju su koristili poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica pojasnili su iz Tužilaštva. Prema sumnjama istražitelja „cilj kriminalne organizacije je bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju 'Primorke’ a. d. Bar, kupi imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka”, naveli su u saopštenju.

Izviđaj u slučaju „Primorke” vođen je više godina, a 30. decembra 2015. godine generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Predrag Stamatović u ovom slučaju dao je izjavu u svojstvu građanina u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Stamatović je tada pozvan da objasni ko je bio nadležan da Vlada u julu 2010. godine firmi iz Bara „Melgonia Primorka” da garancije od četiri miliona eura kako bi podigli kredit kod NLB Montenegro banke od 14,4 miliona eura.

Tu garanciju, umjesto ovog preduzeća, u aprilu pretprošle godine platila je država. Stamatović je tada radio u Ministarstvu finansija na čijem je čelu bio Igor Lukšić. Istovremeno, Stamatović je bio angažovan za rješavanje radničkih zahtjeva AD „Primorka Bar“.

Sve vijesti