Slučaj Primorka: Istraga ide do vrha Vlade!

Autor:

SDT tereti 15 osoba da su formirali kriminalnu grupu koja je pod plaštom priče o oživljavanju državne kompanije Primorka, između sebe navodno podijelila više miliona eura poreskih obveznika. Među osumnjičenima nisu Đukanović i Lukšić.

Slučaj Primorka: Istraga ide do vrha Vlade! Foto: MONDO/Anto Baković

Među onima koje Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za ovo krivično djelo su vladini funkcioneri i privrednici, pišu Vijesti.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilašta juče je uhapšeno 12 i izdat nalog za privođenje još tri osobe, osumnjičene za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja i zloupotrebu službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Uhapšeni su,između ostalih,  bivši pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, generalni sekretar Zajednice opština Refiko Bojadžić, vlasnik Primorke i Krisme Nebojša Bošković, njegova supruga Biljaa i izvršni direktor te privatne firme Svetozar Marković.

Policija je dobila nalog i da liši slobode ministra savjetnika u ambasadi Crne Gore u Belgiji Predraga Stamija Stamatovića i bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča.

  U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da se "osnovano sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica”.  


Iz tužilaštva suobjasnili da je plan kriminalne organizacije bio da, preko dvije kompanije  iz Podgorice i jedne iz Bara, u programiranom stečaju kupe imovinu državne Primorke po povoljnim uslovima, a što bi odobravanjem kredita finansirala određena banka”. 

U saopštenju se dodaje da se “takođe sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u  Primorki i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita”.

Hapšenje je rezultat višemjesečne istrage o garancijama koje je Vlada 2010. izdala privatnoj firmi Melgonija - Primorka. Predsjednik Vlade u to vrijeme bio je Milo Đukanović.

Podgorički dnevnik Vijesti prenio je tvrdnje neimenovanih sagovornika blsikih istrazi da provjera vodi gotovo do vrha tadašnje Vlade  u kojoj je ministar finansija i vicepremijer bio Igor Lukšić. Prema saznanjima Vijesti Đukanović i Lukšić nisu među osumnjičenima.

List podsjeća da je Stamatović io Lukšićev savjetnik kada je vladinoj Komisiji za kontrolu državne pomoći predložio da Boškovićevoj firmi sa četiri miliona garantuju za kredit od 14.400.000 eura koje će ovaj navodno uložiti u Primorku.

Bošković ovaj kredit nije vratio, a građani su platili četiri miliona eura, sa koliko je Vlada garantovala za njeogvu firmu.

U trenutku izdavanja Vladine garancije, Bošković je bio vlasnik dvije firme u stečaju: Krisma motors i Krisma Bjelasica. Zbog toga nije jasno prema kojim kriterijumima je odlučeno da  se ovom privredniku da Vladina garancija za kredit.

Iz Melgonia Primorke kasnije su rekli da su garancije izdate na osnovu predloženog biznis plana, kao i da su oni kod Vlade za izdate garancije založili imovinu: zemljište 70.000 kvadrata, infrastrukturu, opremu, akcije, navode Vijesti.

List podsjeća da su nedugo potom i iz Ministarstva finansija saopštili su da se nadaju u tu imovinu, kako bi izbjegli da iz budžeta plate četiri miliona eura... Vlasnik Melgonia Primorke, prema Registru privrednik subjekata, nije Bošković već ofšor firma sa Kipra - Melgonia holdings limited. Melgonia Primorka ugašena je u junu prošle godine, piše podgorički dnevnik.

Bošković je 2015. uhapšen kao član kriminalne grupe koja je računarskim prevarama sa tuđih bankovnih računa skinula više od 1.500.000 eura.

Uhapšeni su juče i direktor preduzeća Melagonija Milenko Markovića, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Darko Konjević, predsjednik Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći Mitar Bajčeta, savjetnica ministra finansija za oblast privrede i bankarskog sistema Sonja Bećović, šefica Kancelarije generalnog sekretara Skupštine Irena Mijanović, načelnica Odjeljenja za finansije, računovodstvo i javne nabavke u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Vukica Perović, načelnica Odjeljenja za pripremu državne pomoći u Ministarstvu finansija Šefika Kurtagić i izvršni direktor Melgonia - Primorke Vinko Marković, podsjećaju Vijesti.

Tužilaštvo je u ovom slučaju iznačilo Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča kao šefove kriminalne grupe, saznaju Vijesti.

List podsjeća da je iz Mesaričevog stana u Budvi, prošlog novembru ukraden je sef u kome se nalazilo 100.000 eura, ručni sat sa ugraviranim crnogorskim grbom koji je Slovenac dobio od bivšeg premijera Mila Đukanovića “kao zaslužni građanin”, druge dragocjenosti, i dokumenta. Kradljivci su brzo otkriveni i uhapšeni.

Sve vijesti