Otišao je čika Raša, sjajan čovek i čarobnjak reči

Autor:

Poznati književnik, TV lice i zabavljač Radivoje Raša Popov preminuo je u sredu u 84. godini, a anegdota sa njim su se na komemoraciji prisetili njegovi najbliži prijatelji i saradnici.

Otišao je sjajan čovek, čarobnjak reči, prijatelj vedrog duha... složili su se Ilija Cerović, Prvolsav Plavšić , Petar Živadinović i Vitomir Teofilović na komemoraciji povodom smrti književnika i televizijskog znalca Radivoja Raše Popova održanoj danas u Galeriji RTS-a, prenosi "Tanjug".

Komemoraciji su prisustvovali Rašin sin Bojan koji je sveštenik u Moskvi i unuka Marija.

Iza Raše Popova je ostala i ćerka Dijana i ukupno troje unučadi.

Ilija Cerović glavni i odgovorni urednik RTS-a napomenuo je da je prestalo kucati srce Raše pronalazača, srce pisca, novinara, glumca, pripovedač...

"Ovaj rođeni Mokričanin bio je uspešan i kao pisac i kao novinar. Bio je i lektor za srpsko-hrvatski jezik u Londonu i glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska... Pisao je pesme za decu i odrasle i uradio više od 500 televizijskih emisija. Ostaće nezaboravan kao Raša pronalazač u seriji Ljubivoja Ršumovića 'Fazoni i fore'. Smatram privilegijom u svom životu što sam u jednom kratkom periodu učio novinarski zanat od Radivoja Raše Popova. Bio je sjajan čovek", kazao je Cerović.

Prvoslav Plavšić, kolega Raše Popova iz naučne redakcije nekadašnje Televizije Beograd napomenuo je da je u galeriji RTS prisutno mnogo prijatelja slavnog književnika.

"Kada bi svi govorili o Raši Popovu to bi trajalo danima. Bilo je mnogo lepih situacija i anegdota koje smo Raša i ja prošli zajedno. Ako danas prođete pored kioska i pogledate naslovne strane novina videćete jedno meko, prijatno, građansko lice čoveka. Rašino lice potpuno odudara od političkog i pornografskog rijalitija koji je ostatak sadržaja tih novina", istakao je Plavšić i dodao da je Raša svaku rečenicu uspevao da pretvori u neku malu teoriju.

"Žalio se Raša da ne zna da vozi bicikl i od toga odmah napravio stih: Geni, geni, šta je u meni niklo, ne umem da vozim biciklo". Mi smo mu rekli da ćemo ga naučiti da vozi biciko, ali Raša nije želeo da menja taj stih. Bio je čovek koji je mogao da opiše život kao neki seoski čapkun, a da istovremeno bude ozbiljan filozof i mislilac. Bio je omiljeni dečiji pronalazač i čarobnjak reči", rekao je Plavšić.

Raša Popov se jedino plašio... (VIDEO)

Prijatelj Raše Popova se setio epizode iz njegovog života u Engleskoj kada mu je stanodavac dao otkaz:

"Pričao mi je Raša kako mu je stanodavac kazao da treba da ide. Veli: moj pas više voli vas nego mene. Raša mu je odgovorio da je u zabludi jer njega voli kao psa. 'Vas ceni i poštuje kao gospodara' rekao je Raša i zadržao stan."

Izdavač Petar Živadinović napomenuo je Raša Popov hrabro i pionirski radio stvari u popularizaciji nauke...

"Bilo da je sam stvarao ili da je podržao one koji su stvarali emisije koje su bile avangarda za tadašnje standarde televizije. On je bio jedan od najboljih pedagoga koji su postojali u srpskoj kulturi bez obzira da li je radio emisije iz popularizacije nauke ili emisije za decu. Njegova erudicija je bila neverovatna. Raša Popov je duh igre sprovodio u svom životu i sve oko sebe navodio da rade slično. Nikada nije bio dosadan. Ozbiljni intelektualci i deca su učili od njega. Bio je prijatelj vedrog duha", istakao je Živadinović.

Književnik Vitomir Teofilović je naglasio da je jako teško osvrnuti se na jedan tako blistav život kakv je imao Raša Popov.

"Bio je savršeni pisac i zabavljač dece. Ušao je sa svojim bajkama za decu u čitanke. Zabavno i poučno su reči koje opisuje njegov opus. U koju god bi školu ušao momentalno bi izazivao eksploziju oduševljenja."

Šta je "čika Raša" bio za vas?

Sve vijesti