Svijet

GUGL POTVRDIO DA JE IRAN HAKOVAO TRAMPA I KAMALU: Napad povezan s Islamskom revolucionarnom gardom

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Gugl (Google) je potvrdio da hakeri koje podržava Iran ciljaju na kampanje američkih predsjedničkih rivala Donalda Trampa i Kamale Haris.

Izvor: AP/Evan Vucci

Hakerska grupa poznata kao "APT42" povezana s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, napala je visoko profilisane pojedince i organizacije u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući vladine zvaničnike i političke kampanje, stoji u izvještaju koje je u utorak objavio Google.

Kampanja demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Haris saopštila je u utorak da je bila meta stranih hakera, samo nekoliko dana nakon što je kampanja Donalda Trampa sugerisala da ju je hakovao Iran.

"U julu je FBI obavjestio pravne i bezbjednosne timove kampanje da smo bili meta operacije uticaja stranog aktera.", rečeno je iz kampanje Kamale Haris za AFP, i naglašeno da upad nije uspio zbog "jakih mjera bezbjednosti".

Guglova jedinica za analizu prijetnji i dalje bilježi neuspješne pokušaje APT42 da ugrozi privatne naloge pojedinaca povezanih s predsjednikom SAD Džoom Bajdenom, potpredsjednicom Haris i predsjedničkim kandidatom Trampom, navodi se u izvještaju.


Hakerska grupa djeluje tako što prikupljanja informacije o metama i pokušava "fišing" (phishing), kako bi navela žrtve da otkriju lozinke kojim se prijavljuju na svoje naloge, poput Gmaila.

ISTI HAKERI DJELOVALI I PRED PROŠLE IZBORE

Google je rekao da je osujetio prethodne pokušaje APT42, da hakuje kampanje Bajdena i Trampa 2020. godine. U maju i junu ove godine mete iranske hakerske grupe bila je privatna e-pošta desetak ljudi povezanih s Bajdenom ili Trampom, a Gugl je blokirao brojne pokušaje APT42 da se prijavi na njihove naloge.

Google je također izvjestio da je grupa upala u privatni Gmail račun uticajnog političkog savjetnika.

"APT42 je sofisticiran, uporan i prijeteći igrač, i ne pokazuju znakove posustajanja u pokušaju ciljanja korisnika i primeni novih taktika", poručeno je iz Gugla, koji je pozvao visokorizične pojedince povezane s nadolazećim izborima da budu na oprezu i da iskoriste prednosti pojačane zaštite koju nudi ta internet kompanija.

Američki Stejt Department upozorio je u ponedeljak Iran na posljedice uplitanja u izbore nakon što je Trampova kampanja objavila da je hakovana, i da iza svega stoji Iran.