Svijet

NAUČNICI ZABRINUTI ZBOG FOSILA SA GRENLANDA: Izbušili rupu u srcu ledenog ostrva, čuvali uzorke 30 godin

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Rizik od katastrofalnog porasta nivoa mora koji bi preplavio neke od najvećih svjetskih gradova postao je veći nakon što su naučnici došli do zabrinjavajućeg otkrića!

Izvor: Profimedia

Naučnici su otkrili da se led na Grenlandu otopio tokom toplog perioda u poslednjih milion godina. Detaljna analiza sugeriše da je džinovski ledeni pokrivač krhkiji nego što se ranije mislilo i da to povećava rizik od ogromnog porasta nivoa mora.

Nova studija pruža prve direktne dokaze da se i centar ledenog pokrivača Grenlanda otopio u nedavnoj geološkoj prošlosti i da je ostrvo tada bilo dom zelenog pejzaža tundre.

Naučnici su ponovo ispitali nekoliko centimetara sedimenta sa dna ledenog jezgra, dubokog više od 3 kilometara, a izvađenog u centru Grenlanda 1993. godine i potom držanog tri decenije u skladištu u Koloradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim naučnika bio je zadivljen kad je otkrio zemljište koje je sadržalo ostatke drva vrbe, insekata, gljive, semena maka...

Profesor Pol Birman sa Univerziteta Vermont u SAD, koji je koautor studije, navodi da su otkriveni fosili prelepi.

Idemo od lošeg ka gorem - primetio je Birman komentarišući uticaj klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom na otapanje grenlandskog ledenog pokrivača.

Nalazi potvrđuju da se led na Grenlandu otopio i da je ostrvo pozelenelo tokom prethodnog toplog perioda prijje nekih milion godina.

Vodeći svjetski stručnjak za klimu Ričard Eli, koji je pregledao istraživanje, navodi da je studija upozorenje na klimatske promjene.

Nova studija potvrđuje da se veliki porast nivoa mora desio u vreme kad uzroci zagrevanja nisu bili posebno ekstremni i pruža upozorenje o šteti koju bismo mogli da izazovemo ako nastavimo da zagrevamo klimu - rekao je Eli.

Istraživači su 2016. godine testirali stenu sa dna istog ledenog jezgra iz 1993. godine, nazvanog GISP2, a tada su objavili kontroverznu studiju koja sugeriše da trenutni ledeni pokrivač Grenlanda ne bi mogao biti stariji od 1,1 milion godina.

Bio je to veliki korak ka obaranju dugogodišnje teorije da je Grenland neumoljiva tvrđava od leda, zamrznuta milionima godina.