Svijet

RUSIJA I ZAPAD RAZMJENJUJU ZAROBLJENIKE: Putin hoće oslobađanje UBICE koji je u Berlinu likvidirao državljanina Gruzije

Izvor Kurir

Sporazumom o razmjeni zarobljenika biće oslobođeno nekoliko zapadnih i ruskih državljana koji su uhapšeni u Rusiji iz političkih razloga. Zauzvrat, najmanje jedan ruski zatvorenik visokog profila će se vratiti u Rusiju.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Sve su glasnija nagađanja da je blizu sporazum između Rusije, tačnije ruskog predsjednika Vladimira Putina, i nekoliko zapadnih zemalja. U pitanju je razmjena zarobljenika.

Sporazumom o razmjeni zarobljenika biće oslobođeno nekoliko zapadnih i ruskih državljana koji su uhapšeni u Rusiji iz političkih razloga. Zauzvrat, najmanje jedan ruski zatvorenik visokog profila će se vratiti u Rusiju.

Činjenica da je u Rusiji nestao veliki broj zatvorenika ukazuje da se sprema razmjena. Danima se ne zna gdje se nalazi nekoliko osuđenih, uključujući istaknute kritičare Kremlja i Vladimira Putina. Čak ni njihovi advokati nisu imali kontakt sa njima.

Ruski opozicioni list „Moskva tajms“ piše, pozivajući se na novinara Petra Kozlova, da se Rusija „sprema da oslobodi 20 do 30 političkih zatvorenika i novinara u okviru predstojeće razmjene sa SAD i Njemačkom“.

Putin želi Vadima Krasikova u Rusiji

Rusija želi, između ostalog, da iznudi oslobađanje Vadima Krasikova, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj.

Početkom godine su se pojavili izvještaji o tekućim tajnim pregovorima između Rusije i Zapada. Nakon smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, njegovi bliski su otkrili da je dogovor blizu sklapanja.

Putin je više puta je ukazivao da želi osuđenog ubicu Vadima Krasikova slobodnog uz Moskvi. Agent ruske tajne službe poznat kao "tirgartenski ubica" izvršio je ugovoreno ubistvo na njemačkom tlu 2019.

U berlinskom Kleiner Tiergartenu ubio je gruzijskog državljanina kojeg je Rusija smatrala državnim neprijateljem. Krasikov je osuđen na doživotni zatvor.

Od hapšenja ubice iz Tirgartena, došlo je do porasta broja hapšenja zapadnih građana i ruskih opozicionara u Rusiji, koje Kremlj očigledno koristi kao monetu za potkusurivanje. Među najpoznatijim zatvorenicima su američki novinar Evan Gerškovič, protivnici Kremlja Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin i nekoliko njemačkih državljana.