Svijet

VANG JI POZVAO NA ZDRAV I STABILAN RAZVOJ ODNOSA IZMEĐU KINE I UKRAJINE

Izvor Promo

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Guangdžou u srijedu, pozvavši na zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Izvor: kineska medijska grupa

Kina i Ukrajina su prijateljske zemlje, sa strateškim partnerstvom uspostavljenim prije više od decenije, rekao je Vang. Dvije zemlje su se međusobno tretirale sa poštovanjem i jednakošću, postojano napredujući u međusobno korisnoj saradnji, dodao je on. Komunistička partija Kine je nakon Treće plenarne sednice 20. Centralnog komiteta KP Kine odlučila da sprovodi novu rundu sveobuhvatne reforme. Ukrajina je jedna od prvih zemalja koje su podržale i učestvovale u inicijativi "Pojas i put".

Kina je najveći trgovinski partner Ukrajine i najveći uvoznik poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajne. U prvoj polovini ove godine, bilateralna trgovina pokazala je ubrzani rast. Kina će nastaviti da povećava uvoz žitarica iz Ukrajine i zajedno će sa Ukrajinom raditi na očuvanju međunarodne bezbjednosti hrane.

Kina je zahvalila Ukrajini na pomoći pri evakuaciji kineskih građana, posebno studenata, na početku sukoba između Rusije i Ukrajne i nada se da će Ukrajina nastaviti da preduzima efikasne mjere kako bi obezbijedila sigurnost kineskih državljana i institucija u Ukrajini. Kina od početka insistira na rješavanju sokoba u Ukrajini na politički način.

Predsjednik Si Đinping je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što prije bio ponovo uspostavljen. Kina smatra da rješenje svih sukoba na kraju mora biti postignuto za pregovaračkim stolom. Nedavno, Ukrajina i Rusija u određenoj mjeri šalju signale volje za pregovorima.

Iako uslovi za to još uvijek nisu sazreli, podržavamo sve napore koji doprinose miru i spremni smo da nastavimo da igramo konstruktivnu ulogu u postizanju primirja i okončanju rata. Kina pažljivo prati humanitarnu situaciju u Ukrajini i nastaviće da pruža humanitarnu pomoć, rekao je Vang. Kuleb je rekao da je Kina velika zemlja. Ukrajina i Kina su strateški partneri i važni trgovinski partneri. Ukrajina podržava stav Kine po pitanju regiona Tajvana i nastaviće da se pridržava pricinp jedne Kine. Ukrajina visoko cijeni konstruktivnu ulogu Kine u promovisanju mira i održavanju međunarodnog poretka. Ukrajina je spremna i voljna da dalje pregovara sa Rusijom.