Svijet

MAĐARSKA NASTAVLJA DA PRAVI HAOS NATO SAVEZU, POBUNA! Stali na stranu Kine - "U tome nećemo podržati alijansu"

Autor Uroš Matejić

Pobuna Mađarske u NATO zbog Kine.

Izvor: kineska medijska grupa

Budimpešta ne želi da NATO alijansa postane "anti-kineski" blok i u tome je neće podržati, izjavio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto. Sijarto je na marginama samita NATO u Vašingtonu rekao i da bi prijem Ukrajine u vojni savez oslabio jedinstvo njenih zemalja članica.

U nacrtu završne izjave sastanaka Kina se opisuje kao akter koji presudno omogućava ruske ratne napore u Ukrajini i da Peking i dalje predstavlja sistemski izazov za Evropu i njenu bezbjednost. Kina je dokument nazvala pristrasnim i ocijenila da "sije razdor".

"NATO je odbrambeni savez, ne možemo ga organizovati da bude anti-kineski blok", odgovorio je Sijarto mađarskoj državnoj televiziji na pitanje novinara o naporima NATO da proširi savezništva u indo-pacifičkom regionu. Kina je važan trgovinski i investicioni partner Mađarske, a druge članice Evropske unije traže načine da postanu manje zavisne od Pekinga.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u ponedeljak sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i sa njim razgovarao o mogućem mirovnom sporazumu za Ukrajinu, nakon što je prethodno posjetio Kijev i Moskvu. Njegov sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razbijsnio je neke lidere EU jer blok teži da izbjegava kontakte na visokom nivou sa Moskvom. U nacrtu zajedničke izjave, saveznici u Vašingtonu su ponovo potvrdili svoju podršku Kijevu na njegovom putu ka članstvu u NATO.

"Primanje Ukrajine ne bi ojačalo, već oslabilo jedinstvo alijanse, s obzirom na potpuno suprotne stavove o njihovom članstvu. Članstvo Ukrajine u NATO ne bi ojačalo ni odbrambeni karakter alijanse, jer bi u praksi stvorilo rizik od otvorenog sukoba između Rusije i NATO", rekao je Sijarto.