Svijet

GRUPA UTICAJNIH DEMOKRATA ŠOKIRALA BAJDENA: Milijarderi i političari JAVNO TRAŽE da se hitno povuče iz izborne trke

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Grupa istaknutih demokrata zatražila je od američkog predsjednika Džoa Bajdena da se povuče iz izborne trke!

Izvor: Youtube/ CNN/Screenshot

Uticajna grupa donatora, osnovana da zaštite institucije američke demokratije, uputila je u petak ujutru pismo Bajdenu pozivajući ga da okonča svoju kandidaturu za reizbor.

Sa poštovanjem vas pozivamo da se povučete iz reizbora zarad naše demokratije i budućnosti naše nacije - navodi se u pismu koje je potpisalo 168 građanskih lidera i biznismena.

Pismo je savjetnicima Bijele kuće poslala grupa Leadership Now Project koja je osnovana 2018. godine kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog pretnji demokratskim normama.

Među potpisnicima su i jedna od najbogatijih žena na svijetu Kristi Volton, penzionisani komesar NFL i advokat Pol Talijabu, milijarder investitor Majk Novograc, nekadašnji izvršni direktor Gugla Ning Mosberger Tang, profesor Pravnog fakulteta na Harvardu Lorens Lesig...

Danijela Balu-Ares, izvršna direktorka grupe, koja je radila u administraciji Baraka Obame, odbila je da komentariše pismo.

žNaša briga broj jedan je rizik koji bivši predsjednik (Donald) Tramp predstavlja za ekonomiju i nacionalnu bezbjednost, ali i rizik da podriva vladavinu zakona. Takođe sarađujemo sa članovima Predstavničkog doma i Senata dajući do znanja našu zabrinutost - rekla je Balu-Ares za CNN.

Takođe je rekla da očekuje da će svi članovi grupe i dalje podržavati Bajdena ako nastavi trku protiv Trampa, međutim, kako kaže, sada je mnogo veća vjerovatnoća da će aktuelni šef države i kandidat demokrata izgubiti nego pobijediti.

Grupa je u pismu pohvalila Bajdenove decenije javne službe i upozorila na navodne prijetnje koja donosi eventualni drugi mandat Trampa.

Rizici za Ameriku su duboki: globalna i domaća nestabilnost, napuštanje naših saveznika, bratski kapitalizam, politička odmazda i dalja erozija prava žena i drugih grupa. Vrijeme je da učvrstite svoje nasleđe prenošenjem baklje baš kao što je to učinio Džordž Vašington - dodaje se u pismu.

Portparol izbornog štaba Bajdena oglasio se saopštenjem o predsednikovim dostignućima i Trampovoj nesposobnosti za funkciju.

Ekonomisti upozoravaju da će Tramp pojačati inflaciju i pustiti nas u recesiju dok će agenda predsednika Bajdena nastaviti da smanjuje troškove i podstiče rast radnih mjesta. Izbor na ovim izborima za svakoga ko želi da Amerika uspe ne može biti jasniji - rekao je portparol kampanje Čarls Lutvak.