Svijet

PUTIN OBJAVIO FINANSIJSKI RAT ZAPADU?! Zahvalio se Aziji, a onda je zaključio: "Uprkos svemu, i dalje smo jedinstveni"

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

U Sankt Peterburgu je u toku Međunarodni ekonomski forum, a predsjednik Rusije Vladimir Putin upravo se na njemu obraća medijima i javnosti.

Izvor: Twitter/screenshot/runews

Na podijumu su mu se pridružili predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagvais i bolivijski predsjednik Luis Alberto Arke Katakora.

U svom govoru je istakao da postoji među vodećim svjetskim silama za uspostavljanje suvereniteta pa nastavio o potrebi zemalja da uspostave partnerstva kako bi se uhvatili u koštac sa trenutnim globalnim ekonomskim izazovima.

"Uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama, i dalje smo jedan od svetskih ekonomskh lidera. Prijateljske zemlje, one koje se nisu pridružile sankcijama, čine tri četvrtine ruskog trgovinskog prometa i na tome ih pohvaljujem" rekao je Putin.

Neke zemlje su, uključujući Indiju i Kinu, ojačale ekonomske veze otkako je Putin pokrenuo agresiju na Ukrajinu.

Putin objavio "rat" zapadnim valutama

Između ostalog, Putin je rekao da Rusija mora da pojača korišćenje nezapadnih valuta i da njegova zemlja treba smanji uvoz.

"Trgovina s Azijom raste, a gotovo dvije petine ruske spoljne trgovine je u rubljima, dok se udio u dolarima, eurima i drugim zapadnim valutama smanjio" rekao je prisutnim delegatima.

"Pokušaćemo da povećamo udio u valutama zemalja BRIKS-a koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku" rekao je Putin.

"Prošle godine se prepolovio udio plaćanja za ruski izvoz u takozvanim ‘toksičnim‘ valutama neprijateljskih država, dok udio rublje u izvoznim i uvoznim transakcijama raste, danas se približava 40 odsto" zaključio je Putin.