Svijet

ŠEF NATO PAKTA SE OBRUŠIO NA PAPU I NJEGOVE IZJAVE: "Nije vrijeme za priče o predaji, to će biti tragedija za Ukrajince"

Autor Uroš Matejić

Jens Stoltenberg kritikovao papine izjave o Ukrajini.

Papa Franjo
Izvor: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se ne slaže sa izjavama pape Franje da je Ukrajini potrebna "hrabrost bijele zastave" i da treba da pregovara o prekidu rata izazvanog ruskom invazijom, već da je Kijevu potrebna vojna pomoć.

"Ako želimo dogovoreno, dugoročno mirovno rješenje, način da to postignemo je pružanjem vojne podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg komentarišući papine izjave. Papa je ovo rekao u intervjuu, čiji je deo objavljen tokom vikenda. On je rekao da kada stranama u sukobu ne ide dobro, "treba imati hrabrosti da pregovara".

Stoltenberg je u intervjuu Rojtersu u sedištu NATO u Briselu dodao da je "ono što se dešava za pregovaračkim stolom neraskidivo povezano sa snagom na bojnom polju". Upitan da li njegova reakcija znači da sada nije vrijeme da se govori o bijeloj zastavi, Stoltenberg je rekao: "Ovo nije vrijeme da se govori o predaji Ukrajinaca. To će biti tragedija za Ukrajince. Biće i opasno za sve nas".