Svijet

NASA ŠALJE PRVU ŽENU NA MJESEC: Misija zakazana za kraj godine ASTRONAUTI ĆE IMATI SPECIJALAN ZADATAK (FOTO)

Izvor Kurir

Nasa ima velike planove da se vrati na Mjesec do kraja 2024. godine!

Izvor: NASA / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA

Povratak na Mjesec podrazumijeva nekoliko misija Artemis.

,,Nasa će u misijima Artemis spustiti prvu ženu i prvog Afroamerikanca na Mjesec koristeći inovativne tehnologije za istraživanje veće površine nego ikada ranije. Sarađivaćemo sa komercijalnim i međunarodnim partnerima i uspostavićemo prvo dugoročno prisustvo na Mjesecu. Onda ćemo iskoristiti ono što naučimo na Mjesecu i oko njega da napravimo sledeći džinovski skok i pošaljemo prve astronaute na Mars'' navodi Nasa.

Američka svemirska agencija planira veliki iskorak u misijama Artemis.

Na put ka Mjesecu trebalo bi da krenu četiri astronauta. Кristina Кoh mogla bi da postane prva žena astronaut koja će biti poslata u misiju na Mjesec bi Viktor Glover mogao da bude prvi Afroamerikanac koji će sletjeti na površinu satelita naše planete.

Ostala dva učesnika misije trebalo bi da budu Rid Vajzman i astronaut Кanadske svemirske agencije Džeremi Hansen.

Nasa trenutno gradi svoju džinovsku raketu Artemis 2 Mjesec. Lansiranje bi trebalo da bude krajem 2024. godine, a misija će trajati osam dana. Astronauti neće sletjeti na Mjesec, ali će završiti probnu rutu prije misije Artemis 3 koja bi trebalo da uslijedi 2025. godine.

Cilj misije Artemis 3 je da istraži tamnu stranu Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema Zemlji. Misija podrazumijeva i slijetanje na Mjesec sa posadom i prvu ženu i Afroamerikanca koja će stati na površinu Mjeseca.

Trenutno se navodi da je Nasa na pravom putu sa svojim planovima za 2024, međutim, lansiranja raketa nisu zacrtana, a mnogi faktori mogu da pomjere datume početka misije čak i za nekoliko mjeseci.