Svijet

DJEČAK KOJI JE NESTAO PRIJE 6 GODINA KOD SEBE IMAO SAMO 3 STVARI! Klupko se odmotava, iza svega stoji SEKTA?

Autor Jana Desovski

Dječak koji je nestao prije šest godina kod sebe je imao samo tri stvari. Baka saopštila da je moguće da su ga majka i deda odveli u sektu.

Izvor: Greater Manchester Police

Dječak koji je nestao prije šest godina na porodičnom ljetovanju u Španiji ponovo je sa svojom porodicom. Britanac Aleks Beti danas ima 17 godina, a nestao je dok je imao 11 tokom ljetovanja sa majkom i dekom. Ovaj slučaj privukao je ogromnu pažnju javnosti širom svijeta, jer je dječak nestao pod misterioznim okolnostima, a njegov povratak je još neobičniji.

Policija Mančestera je u subotu održala konferenciju za medije zbog ogromnog interesovanja javnosti za ovaj slučaj. Saopšteno je da policajci još uvijek nisu razgovarali sa Aleksom o njegovom nestanku, niti o tome šta je radio čitavih šest godina.

"Važno je da razgovaramo s njim tempom koji njemu odgovara, tako ćemo utvrditi tok slučaja, ali i eventualnu potrebu za istragom. Aleks možda ima šest godina više nego kada je nestao, ali je još uvijek vrlo mlada osoba", rekao je Met Bojl iz policije Mančestera.

Aleks je 2017. bio na ljetovanju sa majkom Melani i dedom Dejvidom. Njegova majka je izgubila roditeljska prava i o dječaku se starala baka. Nije najjasnije kako je iz Španije završio u Francuskoj i kako je tačno proveo šest godina tokom kojih se vodio kao nestao

Posljednje dvije godine tinejdžer je proveo živjeći u "duhovnoj zajednici" u podnožju francuskih Pirineja sa majkom i dedom, zajedno sa još desetak ljudi koji su "vjerovali u reinkarnaciju". Kada mu je deda preminuo prije oko šest mjeseci, Aleks je odlučio da napusti tu zajednicu. Majka mu je, navodno, "zaprijetila" i selidbom u Finsku. Dječak je pješačio preko planina tokom četiri dana i četiri noći, prije nego što ga je pronašao student Fabijen Ačidini u srijedu oko tri ujutru.

"Prvo je bio sumnjičav, dao mi je lažno ime. Bilo je jasno da mu treba pomoć. Pošao je sa mnom da podijelim medicinske potrepštine stanovnicima sela u ruralnom podnožju Pirineja, i onda se otvorio u razgovoru. Kada mi je rekao da je bio otet, natjerao sam ga da ponovi, potpuno luda situacija", rekao je Ačidini za "AFP".

Aleks je bio iznuren i umoran, a nosio je samo tri stvari - skejtbord, baterijsku lampu i ranac. Kod sebe je imao sto eura i nije imao mobilni telefon.

Aleksova majka je izgubila roditeljsko pravo, navodno jer je bila u vjerskoj sekti. Baka je postala zakonski staratelj, ali su onda njen bivšu muž i dječakova majka htjeli da Aleksa odvedu na ljetovanje. Baka je pristala i dječak je nestao.

"Vjerovala sam da su moj bivši i kćerka odveli dijete u inostranstvo, nakon što su upali u životni stil nalik kultu", rekla je baka Suzan Karuana za britanske medije.