Svijet

NASLEDNICI MILIJARDERA ČEKAJU I TRLJAJU RUKE! Izvještaj banke "superbogatih" - ne rade ništa i imaju više od svih!

Autor Jana Desovski

Bogatstvo budućih milijardera zasnovano je pretežno na nasledstvu.

Izvor: Youtube/Romeo United Yachts/printscreen

"Novopečeni" milijarderi prikupili su više svog bogatstva zbog smrti rođaka nego sopstvenim radom i preduzetništvom, navodi jedna švajcarska banka koju favorizuju "superbogati". Od 137 ljudi koji su postali milijarderi u 12 mjeseci do aprila ove godine, 53 je naslijedilo ukupno 150,8 milijardi dolara (138 milijardi eura) od svoje porodice, navodi se u izvještaju UBS. Ovo premašuje kombinovanih 140,7 milijardi dolara koje su stvorila '84 nova self-made' milijardera u istom periodu, prenosi Irish Times.

Banka je saopštila da je to prvi put u devetogodišnjoj istoriji njenog godišnjeg izvještaja o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva da je 'sledeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva kroz nasleđe nego kroz preduzetništvo'. Benjamin Kavali, šef strateških klijenata u UBS Global Wealth Management-u, rekao je: "Ovo je tema koju očekujemo da ćemo je vidjeti više u narednih 20 godina, jer više od 1.000 milijardera daje svojoj djeci 5,2 triliona dolara. 

U izvještaju se navodi da se "rastući značaj ovih porodica može vidjeti u svim glavnim geografskim regionima". U Aziji i Pacifiku, prosječno bogatstvo nasljednika je bilo 2 milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike. U Americi, nasljednici su vrijedjeli 2,2 milijarde dolara u odnosu na 1,5 milijardi dolara preduzetnika. U Evropi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA), prosječno bogatstvo nasljednika od 4,4 milijarde dolara – dvostruko više od 2,2 milijarde dolara preduzetnika.

Sve u svemu, broj milijardera širom svijeta porastao je za 7 odsto na 2.544, a njihovo zajedničko bogatstvo poraslo je za 9 odsto na 12 triliona dolara, saopštio je UBS. U izvještaju se navodi da je ogromno bogatstvo koje je već prenijeto na sljedeću generaciju "samo vrh ledenog brijega". "Kako sve veći broj tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove nasljednike, podstičući potencijalne buduće multigeneracijske porodice milijardera", rekao je UBS. "Ova velika primopredaja bogatstva je dugo bila očekivana, ali UBS-ov izvještaj o ambicijama milijardera za 2023. pokazuje da je u toku i da dobija zamah.

U izvještaju se navodi: "Tokom narednih 20 do 30 godina, preko 1.000 današnjih milijardera će vjerovatno prenijeti više od 5,2 biliona dolara svojim nasljednicima. Kako da izračunamo ovaj broj? Jednostavno sabiranjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina.