Svijet

48 SATI PRE NAPADA, CIA JE UPOZORILA: HAMAS ĆE NAPASTI! Videli su telegram i ODMAHNULI RUKOM, a onda je počeo haos

Autor Jana Desovski

Američki obaveštajci upozorili su na potencijal nasilja nekoliko dana pre napada Hamasa.

Izvor: Profimedia

Američka obaveštajna zajednica dala je najmanje dve procene zasnovane delimično na obaveštajnim podacima Izraela upozoravajući Bajdenovu administraciju na povećan rizik za palestinsko-izraelski sukob u nedeljama uoči subotnjeg seizmičkog napada na južni Izrael, prema izvorima upoznatim sa obaveštajnim podacima, prenosi CNN.

Jedno ažuriranje od 28. septembra upozorava, na osnovu višestrukih tokova obaveštajnih podataka, da je teroristička grupa Hamas spremna da eskalira raketne napade preko granice. Telegram CIA-e od 5. oktobra generalno je upozorio na sve veću mogućnost nasilja od strane Hamasa. Zatim, 6. oktobra, dan pre napada, američki zvaničnici su širili izveštaje iz Izraela koji ukazuju na neuobičajenu aktivnost Hamasa - indicije koje su sada jasne: napad je bio neizbežan.

Nijedna od američkih procena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake ogromnog obima, razmera i čiste brutalnosti operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, kažu izvori. Nejasno je da li je bilo koja od ovih američkih procena podeljena sa Izraelom, što pruža veliki deo obaveštajnih podataka na kojima SAD zasnivaju svoje izveštaje. 

Izrael, Gaza i Zapadna obala su takođe na listi 'vrućih tačaka' koja se skoro svakodnevno uključuje u obaveštajne brifinge za visoke zvaničnike, rekla je osoba koja prima brifinge. Obaveštajne procene piše obaveštajna zajednica kako bi informisala kreatore politike i omogućila im da donose odluke. "Problem je što ništa od ovoga nije novo", rekao je jedan od izvora upućen u obaveštajne službe. "Ovo je nešto što je istorijski bila norma između Hamasa i Izraela. Mislim da se desilo da su svi videli ove izveštaje i rekli: 'Da, naravno. Ali znamo kako će ovo izgledati.'"

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje u regionu rekao je da je njihova zemlja više puta izražavala zabrinutost američkim i izraelskim zvaničnicima da palestinski gnev dostiže opasan nivo. "Ali nikada nisu slušali svaki put kada smo ih upozorili", rekao je zvaničnik. Bliskoistočni diplomata u Vašingtonu takođe je rekao za Si-En-En da je njihova vlada više puta upozoravala Belu kuću i američke obaveštajne zvaničnike na nagomilavanje Hamasovog oružja i bes među Palestincima koji bi trebalo da eksplodira.

A u februaru je direktor CIA-e Bill Berns rekao publici u Džordžtaunskoj školi spoljnih poslova da je 'prilično zabrinut zbog izgleda za još veću krhkost i još veće nasilje između Izraelaca i Palestinaca'. "Ne bih došao do zaključka da obaveštajna zajednica to nije pratila sa strateškog nivoa – u stvari jesu", rekao je američki zvaničnik za CNN.

Ipak, ta strateška upozorenja ništa nisu pomogla američkim ili izraelskim zvaničnicima da predvide događaje od 7. oktobra, kada je više od 1.000 boraca Hamasa prešlo granicu u Izrael u operaciji u kojoj je poginulo više od hiljadu Izraelaca. Za većinu američkih i izraelskih zvaničnika koji su pratili obaveštajne podatke, očekivanje je bilo da će verovatno doći do još jedne runde nasilja manjeg obima od strane Hamasa - možda do neke raketne paljbe koju će izraelska Gvozdena kupola presresti, objasnio je jedan izvor upoznat sa obaveštajnim podacima.

"Da smo znali ili ako znamo za napad na saveznika koji je u toku, jasno bismo obavestili tog saveznika", rekao je u petak ministar odbrane Lojd Ostin. Viši zvaničnici Bajdenove administracije, kao i sadašnji i bivši zvaničnici obaveštajnih službi, nastavljaju da pričaju da su i dalje fokusirani na krizu koja je pred nama i insistiraju da je prerano da se preispita kako je promašeno planiranje ovako masovnog napada.

Drugi izvor upoznat sa obaveštajnim službama sažeo je stav SAD: "Izrael je ovo propustio, a ne mi. Imamo određeni nivo poverenja u Šin Bet, ID, Mosad i druge." Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe i CIA odbili su da komentarišu.

BONUS VIDEO:

Tagovi