Svijet

PRVI PUT NA ISTOČNOM FRONTU - LANSIRNI MOST! Ukrajina nikada nije imala ovakvo oružje, sprema se OFANZIVA? (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken saopštio je da se Ukrajini sprema nova finansijska pomoć u vrijednosti od 400 miliona dolara, a po prvi put će Amerika poslati mobilne lansirne mostove.

Izvor: YouTube/screenshot/Army Encyclopedia

Sjedinjene Američke Države pripremaju novu vojno-finansijsku pomoć Ukrajini u vidu 400 miliona dolara uz dodatnu municiju za "HIMARS" raketni sistem, topove i artiljeriju, a po prvi put se šalje i mobilni lansirni most za savladavanje vodenih prepreka, piše portal "The Drive". Vest je potvrdio i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken.

Lansirni most je postavljen na tenk M-60 Paton na kojem je skinuta kupola. Američka kopnena vojska ima ovakve lansirne mobilne mostove na još jednom tenku - M1 Abrams, a lansirni most zove se "Wolverine".

Dužina mosta iznosi 19 metara, a širina je 3,65 metara. Čelični most nalazi se na prednjem dijelu tenka i potrebno je oko tri minuta da se on rasklopi i formira putem hidrauličnog sistema. Ovaj tenk nema nikakvu zaštitu osim čeličnog oklopa i bacača dimnih kutija koji služe za obmanu neprijatelja.

Tenk je sposoban da izdrži do 72 tone ukoliko su kanal ili rov širine do 15 metara. Istok Ukrajine je prepun kanala, ukopa, rorova i manjih rijeka i zbog toga Ukrajine dobija po prvi put ovakav vid naoružanja koje služi kao podrška pješadiji. Preko ovog mosta može da pređe tenk M1A2 čija masa iznosi 72 tone.

Posada se sastoji od dva čovjeka, u sebi ima dizel motor snage 750 konjskih snaga. Maksimalna brzina na putu iznosi 48 kilometara na čas, dok je maksimalni radijus 460 kilometara. Prema riječima vojno-političkih analitičara, ova vojna pomoć mogla bi da označi početak ukrajinske velike kontraofanzive.

M60 Paton tenk
Izvor: Youtube/Army Encyclopedia