Svijet

OBEĆAO DA ĆE VRATITI ZASTAVU NA KRIM, A ONDA OSRAMOTIO PUTINA! NOVA POŠTANSKA MARKICA ČE GA RAZBIJESNITI!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Markica prikazuje dječaka koji u džudo borbi baca na pod odraslog čovjeka koji podsjeća na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia/ABACA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je u nedelju rekao da će Ukrajina vratiti Krim koji je Rusija pripojila 2014.

"Ovo je naša zemlja. Naš narod. Naša istorija. Povratkom Krima Ukrajini će se vratiti mir. Vratićemo ukrajinsku zastavu u svaki kutak Ukrajine", rekao je Zelenski, navodi se u saopštenju objavljenom u nedelju.

Zelenski je 2020. godine proglasio 26. februar Danom otpora ruskoj okupaciji Krima.

Ukrajina je izdala nove poštanske marke

Ukrajina je izdala poštanske markice sa muralom poznatog britanskog umjetnika Benksija povodom obilježavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, piše BBC. Markica prikazuje dječaka koji u džudo borbi baca na pod odraslog čovjeka koji podsjeća na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Originalni mural/grafit iscrtan je na kući u Borođanci u blizini Kijeva koja je devastirana granatiranjem od strane ruskih snaga. U donjem lijevom uglu poštanske markice dodata je direktna referenca na ruskog lidera.

Izvor: Profimedia/Dominika Zarzycka

Putin ima crni pojas u džudou i ljubitelj je borilačkih vještina. Mnogi Ukrajinci vide Benksijev mural kao metaforu za snažan otpor Ukrajine ruskoj invaziji. Grafit je snimljen na glavnoj pošti u Kijevu.

"To je veoma kul gest za svijet da razume Ukrajinu, da ostane u centru pažnje", rekao je 26-godišnji Maksim za AFP.

Benksijeva umjetnička djela mogu se naći na nekoliko zgrada u ukrajinskim gradovima teško pogođenim ruskom agresijom.