Svijet

NI 2 ZEMLJOTRESA NISU MOGLA NIŠTA OVOJ ZGRADI! Oko nje kao da je ratna zona, a ona čvrsto stoji, poznato i zašto (FOTO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Razorni zemljotresi u Turskoj odnijeli su više od 23.000 života, a tema koja trenutno dominira u cijelom svijetu je kako i zašto su zgrade padale kao domine. Jedna zgrada u Kahramanmarašu je u potpunosti odoljela.

Izvor: tweet/Mahir Ulutaş

Razorni zemljotresi pogodili su Tursku u ponedeljak, dva u jutarnjim časovima i jedan u popodnevnim. Broj mrtvih trenutno prema nezvaničnim informacijama iznosi 23.000, a tema koja dominira u domaćoj i svjetskoj javnosti je kako i zašto su zgrade u Turskoj padale tako lako. Stručnjaci su otkrili da je uzrok tome nesprovođenje modernih građevinskih propisa. Jedna zgrada u Kahramanmarašu je izdržala sve "nalete" majke prirode.

Ta građevina je preživela razorne zemljotrese magnitude 7,8 i 7,5 Rihterove skale. Grad Kahramanmaraš, koji je bio jedan od gradova u kojima su zemljotresi najviše tresli, izgleda kao ratna zona osim pomenute zgrade. Mnogi su se pitali kome ona pripada, a sada je i to poznato.

Mahir Ulutas, elektroinžinjer, je na svom Tviter nalogu podelio dvije fotografije ove građevine koja je bez ogrebotine preživjela razorne zemljotrese. Otkrio je i kome ona pripada.

"Zgrada na slici je zgrada pokrajinskog predstavnika Komore građevinskih inženjera Kahramanmaraš. Nisu potrebne više riječi. Nauka i inženjering dovoljni su da se izgrade strukture koje će preživjeti tako veliki zemljotres. Sve dok se nauka i tehnologija primenjuju u korist naroda", napisao je Ulutas na svom Tviter nalogu.

Okolina te zgrade izgleda kao da je palo nekoliko bombi, dok je ova zgrada potpuno netaknuta. Prave apokaliptične scene u Kahramanmarašu. Jedan korisnik društvenih mreža odgovorio je Ulutasu rekavši zašto je ova zgrade preživjela.

"Naravno da je čvrsta, ali glavni razlog zašto se nije srušila je ta što ima dva sprata. Dobro poznajem Maraš, pola grada bila je njiva na mekoj zemlji, uvijek su gradili zgrade od 9-10 spratova, ali zapadna strana grada ima tvrđe tlo pa su i razaranja bila manja", rekao je on.