Svijet

U BJELORUSIJU STIGLA ZASTRAŠUJUĆA PORUKA! Čim su počeli da stižu ruski tenkovi, stigla reakcija

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Ukrajina je video porukom upozorila Bjelorusiju da će odgovoriti na svaki njen vojni potez.

10. oktobar 2022, Kijev, Ukrajina: Zgrade uništena ruskim raketnim udarom, Kijev, glavni grad Ukrajine.
Izvor: Profimedia

Prema pisanju "Raša Tudej", Ukrajina je navodno poslala video poruku Bjelorusiji u kojoj joj prijeti da će uzvratiti na svaki vojni potez koji dođe iz te zemlje. Snimak od četiri minuta je postavljen na "Fejsbuk" stranici Oružanih snaga Ukrajine.

U početku videa se vidi podsjećanje Kijeva i Minska na dugogodišnje dobrosusjedske odnose. Video se završava upozorenjem na odmazdu ukoliko Bjelorusija vojno i aktivno pomogne na terenu Rusiji u njihovoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

"Ako armija Bjelorusije podrži rusku agresiju – mi ćemo odgovoriti jednako oštro kao što odgovaramo svim okupatorima na teritoriji Ukrajine, uz upotrebu čitavog našeg arsenala naoružanja“, upozorila je ukrajinska vojska.

U video poruci, koja je snimljena na ruskom jeziku, apeluje se na sve građane Bjelorusije da ne slušaju eventualna naređenja rukovodstva o uključenju u rat protiv Ukrajine. Ukrajinci navode u svojoj video poruci da su spremni da udare na najbitnije vojne objekte u Belorusiji ukoliko to bude bilo potrebno.

Rusija i Bjelorusija su dogovorile izvođenje zajedničke vojne vježbe. Ruske trupe su polako počele da pristižu zbog navodne pojačane agresije od strane zapadnih zemalja. Planirano je da Rusija u Bjelorusiju pošalje 9.000 vojnika, 170 tenkova i 100 artiljerijskih topova.