Svijet

AMERIKA ODGOVORNA ZA NAPAD NA GASOVOD?! Digla se bura u Evropi nakon eksplozije pod morem - "Sve ukazuje na NASILJE!"

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Evropski parlamentarac i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski optužio je Sjedinjene Američke Države i “zahvalio” im se zbog oštećenja gasovoda Sjeverni tok.

Izvor: Danish armed forces

Evropski parlamentarac i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski “zahvalio je” Sjedinjenim Američkim Državama što su navodno oštetile gasovod Severni tok. Sikorski je pri tome citirao američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je 7. februara zapretio da će Sjedinjene Američke Države oboriti Severni tok ukoliko ruske trupe budu prešle ukrajinsku granicu.

Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala, SAD”, objavio je Sikorski na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju mesta nesreće na gasovodu Severni tok, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je curenje gasovoda Severni tok izazvano sabotažom i najavila “najsnažniji mogući odgovor” ako bude napadnuta aktivna evropska energetska infrastruktura. Dodadal je da je sada najvažnije istražiti ove incidente kako bi se dobila potpuno jasna slika o tome šta se dogodilo i zašto, prenosi britanski "Rojters".

Razgovarala sam sa predsednicom vlade Danske Frederiksen o sabotaži na (sistemu) Severni tok” objavila je na svom Tviter nalogu Ursula fon der Lajen.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik je naveo da Ujedinjene nacije nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok 1 i bili predmeti sabotaže. Takođe, istakao je da se nada će se curenje gasa zaustaviti što pre.

"Ujedinjene nacije nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno. Videli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbedio veći protok”, izjavio je na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

Izvor: Danish armed forces

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Severni tok posledica sabotaže. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 nastala nakon sabotaže. Kako prenosi britanska agencija "Rojters", Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahteva hitnu istragu. Prema njegovim rečima to je “pitanje energetske bezbednosti celog kontinenta”.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, potvrdio je da Nemačka sumnja na sabotažu. Kompanija Nord Strim AG saopštila je da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja “bez presedana” u samo jednom danu.

Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, preneo je Blumberg.

Gasovodi Severni tok jedan i dva pretrpeli su veliku štetu od navodnih eksplozija koje su se dogodile pod vodom. Naučnici su potvrdili da trenutno na tri mesta curi gas u Baltičko more i oko gasovoda su utvrđene preventivne zone bez pristupa u širini od pet milja. Oni se nalaze na dubini između 70 i 90 metara pod vodom, a rupe nisu, navode danski mediji, nalik oštećenjima kakva bi zadobili od slučajnog udarca sidrom ili sličnim predmetom. Posledice nisu samo ekonomske, jer je cena gasa odmah skočila, već postoji i velika zabrinutost po životnu okolinu.

Sabotaža Severnog toka 1 i2
Izvor: YouTube/DW News