Svijet

HILJADE LJUDI PRATI TIJELO KRALJICE! Pogrebna povorka od 280 km, princeza Ana sa njima: Ovako Škoti odaju počast

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Pogrebna povorka prelazila je sporo put od 280 kilometara od Balmorala do Edinburga kako bi građani mogli da odaju poslednju poštu kraljici.

Izvor: Profimedia

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete II stigao je u Edinburg, a hiljade stanovnika škotske prestonice stoji duž rute kako bi joj odalo počast.

Na svom šestosatnom putovanju kroz Aberdin, Dandi i Pert, mrtvačka kola sa kovčegom je pratila kraljičina ćerka, princeza Ana. Suprug princeze Ane, Tim Lorens, takođe ih je pratio. Kraljičino tijelo će sada počivati u Holirudhausu tokom večeri, gde će članovi kraljevskog doma moći nasamo da odaju počast. U ponedeljak će biti prebačeno u katedralu Svetog Džajlsa, gdje će škotska javnost moći da oda počast, prenosi "Gardijan".

Strogi centar Edinburga zatvoren je za saobraćaj, a danas neće biti ni uličnih svirača niti turističkih tura. Kraljicu je ispred zamka dočekala počasna garda koja će izvesti čuveni kraljevski pozdrav, piše CNN.

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u 97. godini u zamku Balmoral u Škotskoj. Prema najavama, biće sahranjena u ponedeljak, 19. septembra, u glavnom gradu Velike Britanije.