Svijet

LUKAŠENKO POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ, OGLASILI SE BRITANCI! Svi strahuju da bi njegov sledeći korak mogao da izazove HAOS

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Lukašenko je povukao bjeloruskog ambasadora iz Velike Britanije, postoji bojazan da bi mogao da pošalje vojsku u Ukrajinu!

Izvor: YouTube/BBCNews/Printscreen

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko navodno je opozvao svog ambasadora iz Velike Britanije usred rastuće tenzije u odnosima sa zapadnim zemljama, prenosi agencija Frans pres.

Dan nakon što je Bjelorusija navodno dozvolila Rusima da sa njene teritorije lansiraju 25 raketa u Ukrajinu, agencija javlja da je bjeloruski ambasador zi Londona opozvan ali to još uvijek nije zvanično potvrđeno.

"Izvještaji o povlačenju ambasadora i napadu izvedenom sa teritorije Bjelorusije nagovještavaju da se Lukašenko sve više udaljava od zapadnih zemalja, istovremeno produbljujući svoj savez sa Vladimirom Putinom. Ruski predsjednik je ranije ovog mjeseca izjavio da sankcije uvedene objema zemljama samo mogu da ih poguraju ka još jačem ujedinjenju", prenosi ta agencija.

Bjelorusija za sada nije slala trupe u Ukrajinu, ali jeste dozvoljavala Rusiji da smjesti svoju vojsku na njenu teritoriju i sa nje napada Ukrajince. Navodno, aerodrom Zjabrovka u blizini bjelorusko-ukrajinske granice već je pod potpunom kontrolom ruskih snaga.

Mark Vojdžer, bivši savjetnik pri američkoj vojsci, rekao je početkom jula da postoji zabrinutost da će Putin "pritisnuti" Lukašenka da svoje trupe pridruži ruskim u napadu na Ukrajinu.

Izvještaje o povlačenju ambasadora prenijeli su AFP i Rojters, ali oni još uvijek nisu zvanično potvrđeni. "Njuzvik" javlja da je ova odluka donijeta zbog "brojnih neprijateljskih koraka koje je Velika Britanija preduzela protiv Bjelorusije". Britanske vlasti kratko su saopštile da odluke o diplomatskim predstavnicima u toj zemlji saopštava bjeloruska vlada.