Svijet

PROPALI PUTINOVI PLANOVI A, B i C - ZATO SADA ULAZE PLAĆENICI! Svi sada znaju koji je najveći problem ruske vojske

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Britanski ministar odbrane Ben Volas je ocijenio da su svi dosadašnji Putinovi planovi propali, zato mora da osmisli plan D.

Izvor: Profimedia

Ukrajinske snage ubile su 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika, boraca iz Marijupolja, nakon što su njihove granate pale na zatvor u gradu Olenivka u Donjeckoj oblasti, izjavio je Danil Bešonov, portparol ruske separatističke vlade u Donjecku. Prema njegovim riječima, kako prenosi ABC Njuz, istom prilikom je ranjeno još oko 70 ukrajinskih boraca, koji su nakon pada Marijupolja odvedeni iz čeličane Azovstal.

Ukrajinska strana je tokom dana demantovala ovu informaciju, navodeći da su granate na zatvor ispalili Rusi kako bi prikrili mučenje zatvorenika. Ukrajinska vojska najavila je da će nastaviti da napreduje ka gradu Hersonu na jugu zemlje, navodeći da je prethodnog dana granatiranjem mostova blokirala isporuku vojne opreme i drugih zaliha ruskoj vojsci u oblasti ​taj grad.

Najmanje pet osoba je poginulo, a 25 ranjeno kada su ruske granate pogodile hangare avio-kompanije Kropivnicki sjeverno od grada Nikolajeva, koje redovno bombarduju ruske granate iz susjednog Hersona, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Oleksandar Sjenkevič , gradonačelnik Mikoljeva, rekao je da je Rusija u jutarnjem napadu upotrijebila kasetne bombe.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk saopštila je da se stanovništvo dijela Donbasa pod ruskom upravom evakuiše nakon poziva da to učini jer im prijeti nestašica struje, vode, hrane i medicinskih potrepština, kao i komunikacionih kanala ako ostati u oblasti.

Od početka sukoba, nekoliko miliona stanovnika regiona pogođenih vojnim akcijama napustilo je Ukrajinu i otišlo u Rusiju. Pod ruskim granatama su i Harkov na sjeveroistoku zemlje i susjedna Sumska oblast.

Plaćenici na prvoj liniji fronta

Britanski obaveštajni krugovi objavili su da, sudeći po dostupnim informacijama, ruska vojska na liniju fronta šalje plaćenike iz kompanije Vagner. Ovo je promjena strategije u odnosu na druge sukobe u kojima je Rusija koristila usluge ove kompanije. Prema riječima britanskih zvaničnika, to je pokazatelj da Rusija ima problema sa ljudstvom i zato poseže za takvim rješenjima kako bi nadoknadila nedostatak vojnika na terenu.

Britanski ministar odbrane Ben Volas ocijenio je da u ratu u Ukrajini "Rusija propada u mnogim oblastima" i da bi predsjednik Vladimir Putin ponovo mogao da promijeni strategiju. "Putinov plan A, plan B i plan C su propali. On bi sada mogao da se okrene planu D“, rekao je Volas za Skaj njuz.