Svijet

KINA UDARA NA SAD ZBOG TAJVANA! Nema šale sa Pekingom, ovoga se svi plaše - ako Amerika povuče ovaj potez, slijedi HAOS

Autor jovana raič Izvor mondo.rs

Kina je izdala oštro upozorenje Bajdenovoj administraciji zbog mogućnosti da predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi otputuje na Tajvan.

Izvor: Profimedia

U izvještaju londonskog lista se navodi da je šest ljudi upoznatih sa kineskim upozorenjima reklo da su ovoga puta ona znatno oštrija od onih koje je Peking slao ranije, u situacijama kada je bio nezadovoljan akcijama ili politikom SAD prema Tajvanu, prenosi Rojters.

Kineska retorika sugerisala je ovoga puta mogući vojni odgovor, navodi se u tekstu Fajnenšel tajmsa koji se poziva na analize nekoliko zvaničnika upoznatih sa situacijom. Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće i stejt department odbili su da komentarišu izvještaj britanskog dnevnika.

Kina pojačava vojne aktivnosti oko Tajvana nastojeći da izvrši pritisak na tamošnju demokratski izabranu vladu da prihvati kineski suverenitet, dok vlada Tajvana ponavlja da samo 23 miliona žitelja ostrva može da odlučuje o svojoj budućnosti i upozorava da iako želi mir, Tajvan namjerava da se brani ako bude napadnut.

Tagovi