Svijet

"PUTIN JE NA OVO RAČUNAO!" ŠOK INTERVJU POLJSKOG PREMIJERA: Sankcije ih nisu dotakle, a nikoga više ne zanima Ukrajina

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Mateuš Moravjecki je istakao šta misli da je glavni problem trenutno krize u Ukrajini.

Izvor: YouTube/printscreen/NBC News

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki upozorio je u ponedeljak da bi opadanje interesovanja i "zamor" zapadnog stanovništva zbog ukrajinske krize mogli da budu faktori na koje ruski predsjednik Vladimir Putin računa.

Govoreći za "Polska Tajms", premijer je rekao da, iako poljsko stanovništvo pomno prati dešavanja u Ukrajini, isto ne važi za Zapad. Iz tog razloga, zapadno rukovodstvo čini sve da oživi interes javnosti za rat u Ukrajini, dodao je on.

"Ovo je veoma važno, jer zapadne zajednice moraju da shvate da se ovaj rat odnosi i na njihovu bezbjednost. Bojim se da će naredni mjeseci donijeti više ravnodušnosti... A ovo je izuzetno opasno i nažalost, Putin takođe računa na to", objasnio je Moravjecki.

Poljski premijer je takođe priznao da je Rusija uspjela da izdrži sveobuhvatne ekonomske sankcije Zapada, s obzirom na to da je Moskva u dobroj poziciji da nastavi trgovinu naftom i prirodnim gasom.

"Najveći problem sa sankcijama je što jako grizu, ali na srednji i dugi rok. Oni značajno narušavaju ekonomski potencijal Rusije i trebalo bi da dovedu do izolacije... Nažalost, posledice će se gomilati tek u roku od jedne, dvije ili pet godina", rekao je on.

Moravjecki je takođe primijetio da je Rusija, zbog skoka cijena fosilnih goriva, kratkoročno ostala neoštećena zapadnim ekonomskim sankcijama, dodajući da je uspjela da prodaje svoju robu na drugim tržištima.

Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji nakon što je započela vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Ova zemlja je postala jedna od država sa najvećim sankcijama na svijetu, zajedno sa Iranom, Kubom i Sjevernom Korejom.