Svijet

"AMERIKA TREBA DA DOĐE PUZEĆI I PREKLINJE NAS!" Najoštrije riječi iz Kremlja - da li je ovo i Putinov stav?!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se povodom prethodnog strateškog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju.

Izvor: Profimedia

SAD bi pokušaje Rusije da pregovara o produženju nuklearnog sporazuma novog START-a shvatile kao znak slabosti, tako da ne bi trebalo da dođe do razgovora osim ako Vašington ne promijeni svoje ponašanje, istakao je bivši ruski predsjednik i trenutni zamjenik predsjednika Savjeta bezbijednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za ruske medije u ponedeljak.

"Trenutno nemamo nikakav odnos sa SAD. Oni su na nula stepeni Kelvina. I ne bi trebalo da ih odmrznemo za sada", napisao je zvaničnik prethodno na društvenim mrežama, a onda dodao:

Novi START je poslednji preostali bilateralni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja između SAD i Rusije, a ograničava zalihe nuklearnih bojevih glava i vozila za njihovu isporuku u ove dvije zemlje. Dok je bio predsjednik, Medvedev je potpisao sporazum sa američkim predsjednikom Barakom Obamom u aprilu 2010. godine.

Sporazum je produžen za još pet godina 2021. godine, a predsjednik Džo Bajden ga je u poslednjem trenutku sačuvao od isteka, što je bila namjera njegovog prethodnika Donalda Trampa. Ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, požalio se na nedostatak rusko-američkih kontakata o strateškoj stabilnosti i predložio da se sada pregovara o zamjeni ugovora, uprkos međusobnom neprijateljstvu zemalja.

Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbijednost Rusije, tvrdi da je američko-ruski sukob dostigao tačku "mrtve zone" u kojoj bi čak i razgovori o aranžmanima za koje obje strane smatraju korisnim bili kontraproduktivni.