Svijet

PUCA SAVEZ SAD-UKRAJINA? "Momentalno nam treba M270"! - Bajden se plaši eskalacije, ne daje ZELENO SVJETLO! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinski predsjednik i generali ukrajinske vojske vršte pritisak na Sjedinjene Američke Države kao i na njene saveznike da bi im što prije pošalju M270 višecijevni lanser raketa (M270 MLRS - Multiple launcher rocket system).

Izvor: Youtube/screenshot/US Military News

Ukrajinski lideri zahtijevaju od Sjedinjenih Američkih Država da im što prije pošalju M270 višecjevne lansere raketa. S‘ obzirom na to da Rusija pojačava svoju ofanzivu, uzevši i u obzir da prebacuju trupe sa Krima, Ukrajina je krenula sa vršenjem pritiska na SAD i NATO kako bi im isporučili novi paket vojne pomoći što prije.

Američke haubice M777 se već nalaze na svim frontovima u Ukrajini i svakog dana stižu nove isporuke. Prema navodima ukrajinskih medija, M270 višecevni lanser raketa postao je ukrajinski prioritet.

Šta je M270 višecjevni lanser raketa i kakve su njegove karakteristike?

M270 višecjevni lanser raketa (M270 MLRS - Multiple launcher rocket system) je oklopni, samohodni, višecevni bacač raketa, tip raketne artiljerije. Od kada je prvi M270 isporučen američkoj vojsci 1983. godine, ovaj višecevni bacač raketa uveden je u naoružanje od strane nekoliko zemalja članica NATO. Dosad je proizvedeno u Evropi i SAD oko 1300 primjeraka. Ovo oružje može gađati vođenim i nevođenim projektilima na daljini od 42 kilometara. Ispaljivanjem balističke rakete, kao što je ona američke proizvodnje poznatija kao "vojni taktički raketni sistem" (ATACAMS), može da pogodi ciljeve od 300 kilometara, dok bojeva glava u takvim gađanjima dostiže nadmorsku visinu od oko 50 kilometara. Ovaj višecevni bacač raketa je zajednički razvijen od strane Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Zapadne Njemačke, Francuske i Italije.

U četvrtak, ukrajinsko ministarstvo odbrane je na svom Tviter profilu postavilo video na kojem se vidi ruska baražna vatra na ukrajinske položaje u Donbasu.

"Ukrajina je spremna da uzvrati udarac. Da bismo to uradili, potrebno nam je NATO pomoć u vidu M270 artiljerije. Momentalno!", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane.

Oglasio se i Oleksander Mereško, ukrajinski ministar spoljnih poslova.

"Rusija sada koristi artiljeriju intezivno i brutalno, nemaju namjeru da stanu. Da bismo reagovali na ovo, moramo prvo da sačuvamo živote oficira i civila", potreban nam je M270 sistem", naveo je ministar.

Ukrajina trenutno koristi M270 sistem iz Sovjetske ere. SAD i NATO su "dopunili" taj arsenal od kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Američki M270 bi ukrajincima pružio više mogućnosti u ciljanu ruskih artiljerijskih baterija. Takođe, mogli bi da gađaju ciljeve na velikim udaljenostima. Velika prednost koju donosi M270 se takođe ogleda i u šansi za razbijanje ruske logistike kao izuzetno važnog faktora.

"To bi nam pomoglo da povratimo izgubljene luka, Rusija nam blokira trgovinu u Crnom moru. Potreban nam je precizan i dalekosežan artiljerijski sistem", kazao je Pavlo Kirilenko, gradonačelnik Donjecke regije.

Zašto Sjedinjene Američke Države odbijaju da pošalju M270 Ukrajini

Predsjednik SAD Džozef Bajden još uvijek nije dao "zeleno" svjetlo za isporuku M270 Ukrajini. Neimenovani ali upućeni izvori iz Bijele kuće izjavili su za američke medije da postoji velika briga u Bijeloj kući da bi takva isporuka bila potencijalno smatrana od strane Moskve kao "namjera za eskalacijom" rata.Bajden i ostali lideri zemalja članica NATO ne žele da uvuku Alijansu u oružani sukob sa Rusijom.

"Želimo da budemo sigurni da Ukrajini damo samo ono što im je stvarno potrebno", rekao je izvor iz Bijele kuće.

Tagovi