Svijet

RUSI I AMERI SE TAKMIČE KO IMA BOLJE ZIMSKO ORUŽJE: Pogledajte snimak Putinovih komandosa obučenih u BELO! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Američke specijalne snage dobiće uskoro nova vozila prilagođena za ekstremne vremenske uslove, kakvi vladaju na Arktiku.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Минобороны России

Kako je saopšteno vojska SAD biće unapređena novim mobilnim platformama koji omogućavaju operativcima da zađu duboko u neprijateljsku teritoriju. U pitanju su četvorotičakaši "Polaris bagiji". Ova vozila su potpuno zatvorena, tako da štite od hladnoće, vetra, snega i kiše. Takođe su opremljeni grejanjem i gusenicama za posebne misije na hladnim i snegom okovanim područjima. 

Američke snage trenutno koriste tradicionalna snežna vozila, pa unapređeni bagi predstavlja značajno strateško rešenje. Standardni MRZR LATV (Lightweight all-terrain vehicle) ima domet 360 kilometara i nosivost do 900 kilograma. Pokreće ga dvocilindraš jačine 88 KS, a maksimalna brzina je 100 km/h. Nije poznato koliko će biti brza verzija s gusenicama, ali to svakako diktiraju sneg i vremenski uslovi.

Snežna vozila drastično povećavaju dejstvo malih (vojnih) formacija, a posebno kada se mogu transportovati helikopterima, prenosi The Drive.

Ovakva odluka SAD došla je u periodu rata Rusije i Ukrajine, ali i toga što je poslednjih godina Moskva pojačala prisustvo u Arktičkom krugu, a njene specijalne jedinice koriste modele slične "MRZR-u". Najčešće je u upotrebi "Berkut-2", kompakt vozilo sa gusenicama. Poseduje zatvorenu kabinu i grejanje, a prvi je proizveden 2018. godine.

Elitne ruske jedinice raspolažu i arktičkom verzijom bagija "M-3 Chaborza", opremljenog skijama i naoružanjem. Ovakve mobilne platforme, dizajnirane za kretanje po snegu i ledu, omogućavaju komandosima da savladaju problematične terene.Oni mogu da zađu duboko u neprijateljsku teritoriju i, po potrebi, organizuju evakuaciju vazdušnim putem.

Tagovi