Svijet

OVO SU DOKAZI O UKRAJINSKIM ZLOČINIMA! Imaju posebnu taktiku - koriste civile: "Niko ne želi da vidi realnost"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruske diplomate su na neformalnom zasijedanju Savjeta bezbjednosti UN pokazale dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika.

Izvor: Youtube/Global news

Predstavnici Rusije su na zasijedanju Savjeta bezbjednosti UN pokazale sve dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika i njihovih ekstremističkih formacija. Ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori ne žele da se vidi realna situacija, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je skrenuo pažnju da Oružane snage Ukrajine razmještaju tešku vojnu tehniku u naseljena mjesta i koriste civile kao živi štit, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava."Postoje razlozi da vjerujemo da ukrajinska vojska i paravojne snage sistematski krše sve ove principe. Mnogi očevici svjedoče o tome da ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit", rekao je ruski diplomata.

Na sastanku je predstavljena šema kako ukrajinski vojnici razmještaju svoje pozicije pored kuća i civilnih objekata. U prizemlju se nalaze tenkovi, u sredini su civili, a na gornjim spratovima i na krovu su raspoređeni snajperisti, vojnici sa prenosivim raketama zemlja-vazduh i teškim naoružanjem.

Ruske diplomate su pokazale snimke sa intervjuima civila koji govore o tome kako su uspjeli da napuste ratnu zonu. Prema njihovim riječima, ukrajinski vojnici su pucali na automobile ljudi koji su pokušavali da se evakuišu humanitarnim koridorima. Na jednom videu je žena kategorički demantovala umiješanost ruske vojske u napad na pozorište u Marijupolju.

Tagovi