Svijet

U TAJNOM BUNKERU ZELENSKOG! Metalni šiljci, vreće sa pijeskom, crni hodnici! A ONDA ŠOK - ZAUSTAVLJAJU ME SPECIJALCI...

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Evo kako izgleda ratni bunker predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koga čuvaju specijalci naoružani do zuba.

Izvor: YouTube/screenshot/60 Minutes Australia

Ukrajina je više od dva mjeseca u ratu. Od tada su Rusi pokušali više puta da likvidiraju (ili barem zarobe) Volodimira Zelenskog. Njegovi specijalci, do zuba naoružani, ga čuvaju 24/7. O tome kako njegov ratni bunker izgleda i koje su sve preduzete bezbjednosne mjere, u svom autorskom tekstu za "The Sunday Morrning Herald" opisao je novinar Tom Stajnfort.

"Telefon mi se pali u 22.39 sa porukom koju sam čekao: 'Ovo je lokacija gdje treba da dođete da upoznate predsjednika… budite tačni'. Sve zvuči kao rečenica iz holivudskog trilera, a ironično, na putu smo da upoznamo čovjeka koji je većinu svog radnog vijeka proveo kao glumac. Ali dani vodvilja su davno prošli za Volodimira Zelenskog – sada vodećeg čovjeka Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin je očigledno uznemiren svojim protivnikom... već je bilo 10 osujećenih pokušaja atentata na Zelenskog. I to na neki način objašnjava naporne bezbjednosne provjere i mjere predostrožnosti koje moramo proći da bismo dobili pristup njegovom tajnom imanju u centru Kijeva", piše Stajnfort.

Nakon što je novinarska ekipa stigla na zakazano mjesto, specijalci sa puškama ih vode, pješke, skrivenom uličicom, pa pravo u mračno dvorište.

"Tamo se nalazi još vojnika koji postavljaju čeličnu kapiju, sa metalnim šiljcima ispred nje. Provjeravaju nam pasoše, i upućuju nas na kompleks unutra. Sva naša oprema prolazi rendgenske aparate, a mi prolazimo kroz još pasoških provjera. Zatim prilaze vojni psi koji njuškaju naše stvari u potrazi za eksplozivom. Kada je sve to završeno, vrijeme je da malo razvedrimo raspoloženje - kao i svaki dobar Australijanac, kupili smo neke poklone: flašu ‘Penfolds’ vina za predsjednika i paket ‘Tim Tams’-a (čokoladna poslastica). Ali ono što mi mislimo da je poslastica, ukrajinski stražari vide kao prijetnju. 'Moramo da ih pošaljemo na testiranje prije nego što ih damo predsjedniku, ne možemo da rizikujemo trovanje radijacijom', kaže mi odsječno vojnik preko našeg prevodioca", piše Stajnfort.

Zgrada u kojoj se sastaju sa Zelenskim nije palata koju bi predsjednik obično nazvao domom kada nije u ratu, ali ipak ima grandiozan osjećaj.

"Odvedeni smo u prostoriju u kojoj se samo nekoliko dana ranije, američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa ukrajinskim liderom radi istorijskih razgovora. Ima devet lustera, četiri džinovske ukrajinske zastave, a na glavnom zidu je ogromno umjetničko djelo žene sa podignutim rukama iznad glave – rečeno nam je da se zove Oranta, ikona koja brani Kijev. Legenda kaže da sve dok Oranta nastavlja da pruža svoje ruke iznad Kijeva, grad će ostati neuništiv. Dok naš snimatelj postavlja kameru, mogu da osjetim da predsjednikov sekretar za štampu nije zadovoljan kadrom.

- Da li je sve u redu?, pitam.

- Ugao pod kojim snimate je problem. Zlato je u pozadini. Predsjednik mrzi zlato, mrzi fensi stvari, kaže on .

U tom trenutku Zelenski izlazi iz svoje kancelarije da se rukuje sa mnom. Obučen je od glave do pete u ono što je postalo njegova kultna odjeća – zelena uniforma njegove vojske", piše Stajnfort

Tako je od 24. februara, kada je 44-godišnjak donio odlučujuću odluku da ne pobjegne iz Ukrajine, već da ostane u Kijevu sa svojim narodom da brani svoju teritoriju od ruske invazije.

Volodimir Zelenski
Izvor: Youtube/60 Minutes Australia

"Šetajući kompleksom koji je predsjednik već devet nedjelja nazivao svojim domom, na svakom koraku se podsjećamo da ovo više nije buržoaska zgrada; to je ratni bunker. Hodnici su potpuno crni – sva svijetla su ugašena i prozori prekriveni vrećama pijeska – tako da nijedan potencijalni ruski bombarder ne može da vidi kompleks. Neka vrata su blokirana ormarićima za dokumente koji su naslagani jedan na drugi, i stolicama koje ih pojačavaju… to je jednostavan, gotovo farsičan pokušaj odbrane ako se upadne u zgradu, ali govori o tome koliko su ovdje paranoični zbog Putinove namjere da ubije glavnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga", piše Stajnfort.