Svijet

ODJEKNULE EKSPLOZIJE U KIJEVU - "GNUSAN ČIN RUSA": Grad napadnut tokom posjete Gutereša, IMA MRTVIH! Oglasio se Kličko

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Kijev je napadnut u četvrtak posle podne, tokom zvanične posjete generalnog sekretara UN i bugarskog premijera Kirila Petkova.

Izvor: Profimedia

Dvije eksplozije potresle su centralni kvart Kijeva sinoć nakon što su ruske snage pucale na ukrajinsku prijestonicu, rekao je u onlajn objavi gradonačelnik Vitalij Kličko. Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povrijeđeno, uključujući neke koji su ostali zarobljeni ispod ruševina, saopštili su spasioci.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oblast Ševčenkovski u sjeverozapadnom dijelu grada dva puta pogođena, što je izazvalo požare u najmanje dvije visoke zgrade, prenosi agencija AP.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je Rusija napala Kijev krstarećim projektilima baš u vrijeme posjete generalnog sekretara UN i bugarskog premijera Kirila Petkova.

"Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svijetu" objavio je Kuleba na Tviteru.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u međuvremenu za BCC rekao da Ujedinjene nacije neće odustati i da žele mir u Ukrajini, "u skladu sa poveljom UN".

"Ukrajini je potrebna i zaslužuje našu punu posvećenost i punu podršku. Upitan o mogućem Trećem svjetskom ratu, Gutereš kaže da je "nuklearni rat nezamisliv“.

"Moramo učiniti sve što možemo da to učinimo nemogućim", istakao je on.

Antonio Gutereš se popodne u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Tagovi