Svijet

U JEDNO PUTIN NIJE SIGURAN - ZBOG OVOGA NEĆE LANSIRATI NUKLEARNO ORUŽJE? Stručnjaci tvrde: Uništilo bi ga!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vladimir Putin neće izdati nalog za lansiranje nuklearki iz jednog jednostavnog razloga, kaže ekspert.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin neće dati naređenje za lansiranje svog nuklearnog oružja jer zna da ga njegovi zvaničnici neće slijediti, kaže ekspert. Ruski lider je zaprijetio "većim posledicama nego bilo koje u istoriji" za zapadne sile koje podržavaju Ukrajinu, ali se vjeruje da Rusija nikada neće upotrijebiti svoje nuklearno oružje, piše Dejli Star.

Kristo Grozev, iz specijalizovane novinske grupe "Bellingcat", rekao je za BBC da Putin neće izdati naređenje da se koristi nuklearno oružje jer je svjestan da veliki broj zvaničnika ne želi da slijedi ovu naredbu.

On je za BBC-jev ukrajinski novinski kanal rekao: "Putin neće izdati naređenje za upotrebu nuklearnog oružja ako nije siguran da će naređenje biti izvršeno. Poslednjih nedelja se tvrdilo da veliki broj oficira nije spreman da izvrši takva naređenja. Činjenica da će sumnjati smanjiće rizik da će donijeti takvu odluku. Pobuna takvih razmjera mogla bi da bude fatalna za Putinovu reputaciju", rekao je on.

Već se priča da su ruske snage za invaziju bile rascjepkane. Kako se navodi, prošle nedelje, oko 60 ruskih padobranaca podiglo je pobunu i odbilo da se bori protiv ukrajinskih snaga. U odvojenom slučaju, ruski komandant je namjerno pregažen tenkom, a prema nekim izvještajima navodno i ubijen, u znak osvete za "razmjere gubitaka koje je pretrpjela njegova brigada", piše Dejli Star. Pobune nisu ograničene samo na zemlju. Prema rečima bivšeg ukrajinskog diplomate Aleksandra Šerbe, ruski marinci iz 810. brigade odbili su da napuste svoj brod i napadnu grad Odesu.

On je na Tviteru napisao: "Sinoć je velika grupa ruskih ratnih brodova trebalo da se iskrca na plaže Odese. Približili su se obali. Rusija se spremala da granatira plažu. Ukrajina je htjela da uzvrati pucanjem kada su se iznenada povukli. Izvještaji da su marinci sa Krima odbili da napadnu Odesu."

Kako se navodi, rusku vrhovnu komandu možda najviše uznemirava to što je čitava jedinica ukrajinske vojske u potpunosti sastavljena od ljudi koji su dezertirali iz ruskih jedinica. Najmanje četiri puta u istoriji se desilo da su usamljeni pojedinci prkosili naređenju da pritisnu "sudbonosno dugme". Možda se najveći problem dogodio početkom 1980-ih kada je satelitski sistem za rano upozoravanje u blizini Moskve izvijestio o nečemu što je izgledalo kao lansiranje američke rakete, navodi Dejli Star.

Stanislavu Petrovu, potpukovniku sovjetske PVO, naređeno je da uzvrati. Odlučio je, po sopstvenom ovlašćenju, da proglasi "lansiranje" lažnom uzbunom i mirno je sačekao da vidi da li će "rakete" pogoditi.

Brus Bler, stručnjak za hladnoratovske nuklearne strategije i bivši predsjednik Instituta za svjetsku bezbjednost u Vašingtonu, rekao je: "Mislim da je ovo najbliže što je naša zemlja došla do slučajnog nuklearnog rata."

Opasnost od nuklearnog uništenja je veoma realna i vjerovatno je sada veća nego što je bila od najmračnijih dana Hladnog rata, ali postoji nada da bi – ako bi naređenje ikada bilo izdato – neko u lancu komandovanja shvatio posledice šta su radili i odbijaju da pritisnu dugme, piše Dejli Star.