Svijet

MOSKVA ŽESTOKO ODBRUSILA KIJEVU I ZAPADU: Sve ste inscenirali, to je neprihvatljivo za nas!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da je Ukrajina prekršila nacrt sporazuma koji je usvojen u Istanbulu.

Izvor: Profimedia

Lavrov je rekao da je Kijev je 6. aprila predstavio svoj nacrt sporazuma, koji odstupa od odredbi koje su usvojene na sastanku održanom u Istanbulu 29. marta.

"Ukrajina je pregovaračkoj grupi predstavila svoj nacrt sporazuma, koji označava jasno odstupanje od najvažnijih odredbi koje su usvojene na sastanku u Istanbulu 29. marta u dokumentu koji je potpisao šef ukrajinske delegacije Arahamia. Kijev je u Istanbulskom dokumentu rekao da buduće bezbednosne garancije za Ukrajinu neće važiti za Krim i Sevastopolj. Međutim, u juče predstavljenom nacrtu sporazuma nema takvih izjava, samo se pominje neka 'efikasna kontrola' od 23. februara. Pored toga, postoji ideja da pitanja Krima i Donbasa budu uvrštena u dnevni red sastanka ruskog i ukrajinskog predsednika. Siguran sam da će Ukrajina sledeći put zatražiti povlačenje ruskih trupa i nastaviće da gomila preduslove. Plan je jasan i neprihvatljiv je", naglasio je ruski ministar spoljnih poslova, prenosi Tas.

Lavrov je takođe rekao da su se ruske trupe povukle iz oblasti Kijeva i Černigova nakon sastanka u Istanbulu kao gest dobre volje kako bi olakšale napore za postizanje sporazuma.

"Kao odgovor, u Buči je iscenirana provokacija koju je Zapad odmah iskoristio kako bi uveo još jedan paket sankcija, a ukrajinski neonacisti su izvršili zverstva nad ruskim ratnim zarobljenicima", naglasio je najviši diplomata.

Prema njegovim rečima, dokument koji je Arahamija potpisao u Istanbulu kaže da će Ukrajina moći da bude domaćin vojnih vežbi u kojima učestvuju strane strane samo uz saglasnost svih zemalja garanta, uključujući Rusiju.

"Međutim, juče predstavljeni nacrt dokumenta ne sadrži ovu jasnu odredbu i govori o mogućnosti održavanja vežbi uz saglasnost većine zemalja garanta, bez pominjanja Rusije", objasnio je Lavrov.

Pogledajte kako je izgledao masakr u ukrjainskom gradu Buči:

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara.

Tagovi