Svijet

ODNOS RUSIJE I AMERIKE JE NA IVICI! Putin reagovao na UVREDE, nikad oštrije upozorenje za SAD!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bajden je prethodno Putina nazvao "ratnim zločincem" i "diktatorom ubicom".

Izvor: Profimedia

Rusija je upozorila na narušavanje odnosa sa Vašingtonom i pozvala američkog ambasadora u Moskvi da mu uruči zvaničnu protestnu notu zbog toga što je Džo Bajden označio Vladimira Putina kao ratnog zločinca, dok je američki predsjednik vodio razgovore sa evropskim saveznicima o naporima da se zaustavi ruska invazija u Ukrajini.

Bajden je u ponedeljak razgovarao sa liderima Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u okviru pokušaja da održi jedinstveni front prema Moskvi, usred znakova da se stvaraju pukotine unutar EU o tome koliko daleko ići u uvođenju sankcija ruskoj nafti i gasu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo američkog ambasadora Džona Salivana na sastanak zbog "nedavnih neprihvatljivih izjava" Bajdena o Putinu, nekoliko dana nakon što je Bajden nazvao Putina "ratnim zločincem" usred bombardovanja ukrajinskih gradova. Kasnije je saopštio i da je Putin "diktator ubica".

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je "naglašeno da ovakve izjave američkog predsjednika, koje su nedostojne državne ličnosti tako visokog ranga, dovode rusko-američke odnose na ivicu narušavanja".

SAD i Sovjetski Savez su održavali diplomatske odnose od 1933. godine, kao i tokom Hladnog rata, ali su odnosi između Vašingtona i Moskve postali daleko nestabilniji u neslaganju Putina i Bajdena.

Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta, ismejao je pritužbe Kremlja na Bajdenov rečnik: "Nevjerovatno je čuti državu koja govori o 'neprikladnim komentarima' kada se ta ista zemlja bavi masovnim pokoljem, napadima koji su rezultirali izgubljenim životima civila, raketiranjima koji su sravnili civilne gradove i invazijom više od 100.000 snaga protiv pretežno civilnog stanovništva", rekao je Prajs.

Pentagon je u ponedeljak ponovio Bajdenove optužbe: "Nastavljamo da vidimo neselektivne napade na civile za koje vjerujemo da su u mnogim slučajevima namjerni", rekao je Džon Kirbi, portparol ministarstva odbrane, dodajući da SAD vide "jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine".

Velika Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška takođe su optužile Rusiju za ratne zločine u Ukrajini. Međunarodni sud pravde UN-a naredio je Moskvi da zaustavi svoju invaziju, a tužilac Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo je istragu o ratnim zločinima.